Категорія
Новини
Дата

М’ясо стає основною рушійною силою глобальної продовольчої інфляції, – Bloomberg

Ціни на м'ясо у світі ростуть із поглибленням продовольчої інфляції. Є ознаки того, що ситуація погіршуватиметься, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Пандемія COVID-19 зламала ланцюжки поставок, паралізувала транспорт, спричинила захворювання у працівників і, врешті, торік підняла споживчі витрати на продукти у всьому світі.
  • Фермери, особливо ті, які розводять велику рогату худобу, свиней і птицю, опинилися під тиском найвищих цін на зернові за сім років. Внаслідок цього витрати на годування худоби та птиці зросли більш ніж на 30%. 
  • Щоб залишатися прибутковими, виробники підвищуватимуть ціни. Отже, найближчими місяцями вартість яловичини, свинини і курки збільшиться у всьому світі.
  • Зростання цін на корми в основному пов'язано з поганими погодними умовами, які впливають на зниження врожаю, а також із підвищенням попиту.

Контекст

Востаннє ціни на м'ясо різко зросли після посухи в США в 2012 році. Виробники м'яса в провідних країнах-експортерах уже відчули наслідки здорожчання зерна. У Європі рентабельність тваринництва різко впала, з одного боку, через високі витрати на корми і, з другого, через зниження попиту на експорт продуктів у звязку з обмеженнями через COVID-19. За словами старшого аналітика Rabobank Ченджун Пана, низка дрібніших виробників свинини можуть піти з ринку.

Спалахи захворювань у тварин також можуть привести до зростання цін на м'ясо, наразі уже в деяких частинах Європи та Азії спостерігаються спалахи пташиного грипу.

Важливі цифри

За даними Держмитслужби, в 2019/2020 маркетинговому році (з 1 липня 2019-го до 1 квітня 2020-го) на зовнішні ринки поставлено рекордні 57,2 млн тонн зернових, зернобобових та борошна, що на 6,8 млн тонн перевищує показники минулого МР, коли експорт склав 50,4 млн тонн.

Ціни на продовольство в світі в січні зросли на 4,3% в порівнянні з цінами в грудні 2020-го і досягли максимальних показників з липня 2014 року, свідчать дані Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні