Категорія
Новини
Дата

АМКУ повернув заяву ірландської CRH щодо купівлі двох цементних заводів. Forbes дізнався причину

1 хв читання

У Антимонопольному комітеті України (АМКУ) отримали заяву від ірландської CRH про надання дозволів на концентрацію активів компанії «Дікергофф Цемент Україна», однак повернули її заявнику без розгляду, йдеться у відповіді комітету на запит Forbes.

Ключові факти

  • Причиною відмови стало те, що документ не відповідав вимогам комітету. «Повторні заяви не надходили», – додали в АМКУ. 
  • Комітет з власної ініціативи почав дослідження ринку цементу в Україні та вже встановив, що на ньому панує олігопольна структура. «Поява нових гравців на ринку ускладнена чи неможлива», – йдеться у відповіді АМКУ на запит Forbes. 
  • На початок вересня 2023 року, за даними АМКУ, ринок розділений між чотирма українськими компаніями: «Дікергофф Цемент Україна», «Кривий Ріг Цемент», «Івано-Франківськцемент» та групою компаній CRH. 
  • Яку частку на ринку займає кожна із них, в АМКУ поки досліджують. Згідно з розрахунками Forbes на основі даних учасників ринку та профільної асоціації, близько 44% ринку належить «Івано-Франківськцемент», 32% – CRH, решту — розділили компанія «Дікергофф Цемент Україна» (14%) та «Кривий Ріг Цемент» (близько 10%). 
АМКУ повернув заяву ірландської CRH щодо купівлі двох цементних заводів. Forbes дізнався причину /Фото 1

Український ринок цементу розділили чотири компанії

Контекст 

У червні 2023 року італійський виробник цементу Buzzi, який через дочірню «Дікергофф Цемент Україна» володіє в Україні заводами «Волинь-цемент» і «Південьцемент», повідомив, що продає частину бізнесу в Східній Європі ірландській групі CRH – одному з найбільших виробників будівельних матеріалів у світі. Сума угоди €100 млн. Італійський виробник розраховує закрити її у 2024 році.

В Україні бізнес групи CRH представлений брендом – Cemark. Ірландській групі належить три заводи: в Камʼянці-Подільському, Одесі та Миколаєві. 

У разі дозволу АМКУ на концентрацію частка CRH на українському ринку цементу могла б зрости до 46%, вказували Forbes учасники ринку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні