Категорія
Новини
Дата

АМКУ повернув заяву ірландської CRH щодо купівлі двох цементних заводів. Forbes дізнався причину

У Антимонопольному комітеті України (АМКУ) отримали заяву від ірландської CRH про надання дозволів на концентрацію активів компанії «Дікергофф Цемент Україна», однак повернули її заявнику без розгляду, йдеться у відповіді комітету на запит Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Причиною відмови стало те, що документ не відповідав вимогам комітету. «Повторні заяви не надходили», – додали в АМКУ. 
  • Комітет з власної ініціативи почав дослідження ринку цементу в Україні та вже встановив, що на ньому панує олігопольна структура. «Поява нових гравців на ринку ускладнена чи неможлива», – йдеться у відповіді АМКУ на запит Forbes. 
  • На початок вересня 2023 року, за даними АМКУ, ринок розділений між чотирма українськими компаніями: «Дікергофф Цемент Україна», «Кривий Ріг Цемент», «Івано-Франківськцемент» та групою компаній CRH. 
  • Яку частку на ринку займає кожна із них, в АМКУ поки досліджують. Згідно з розрахунками Forbes на основі даних учасників ринку та профільної асоціації, близько 44% ринку належить «Івано-Франківськцемент», 32% – CRH, решту — розділили компанія «Дікергофф Цемент Україна» (14%) та «Кривий Ріг Цемент» (близько 10%). 
АМКУ повернув заяву ірландської CRH щодо купівлі двох цементних заводів. Forbes дізнався причину /Фото 1

Український ринок цементу розділили чотири компанії

Контекст 

У червні 2023 року італійський виробник цементу Buzzi, який через дочірню «Дікергофф Цемент Україна» володіє в Україні заводами «Волинь-цемент» і «Південьцемент», повідомив, що продає частину бізнесу в Східній Європі ірландській групі CRH – одному з найбільших виробників будівельних матеріалів у світі. Сума угоди €100 млн. Італійський виробник розраховує закрити її у 2024 році.

В Україні бізнес групи CRH представлений брендом – Cemark. Ірландській групі належить три заводи: в Камʼянці-Подільському, Одесі та Миколаєві. 

У разі дозволу АМКУ на концентрацію частка CRH на українському ринку цементу могла б зрости до 46%, вказували Forbes учасники ринку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні