Категорія
Новини
Дата

НАБУ і САП оголосили підозри у справі привласнення 13,3 млрд гривень «Укрнафти»

1 хв читання

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили про підозру колишньому голові «Укрнафти» та ще сімом її колишнім співробітникам, які підозрюються у заволодінні майном та коштами компанії на 13,3 млрд грн. 

Ключові факти

  • За даними слідства, в березні-серпні 2015 року «Укрнафта» продала низці компаній нафту на 10,7 млрд грн. «Укрнафта» поставила їм сировину, не отримавши грошей. При цьому, постачання нафти, згідно з постановою уряду, мало здійснюватися лише після повної оплати.
  • Після цього нафту переробили на Кременчуцькому НПЗ, а виготовлені нафтопродукти продали на АЗС.
  • «Компанії, з якими укладалися договори постачання нафти, пов’язані з компаніями групи «Приват», — говориться у повідомленні НАБУ.
  • Крім того, у липні 2015 року «Укрнафта» придбала нафту, заплативши авансом 2,57 млрд грн. Компанія повинна була отримати нафту в кінці 2015 року. Потім строк поставки продовжили до кінця 2018 року, але нафтопродуктів «Укрнафта» так і не отримала. Як встановили детективи, витрачені кошти були виведені за кордон на рахунки низки офшорних компаній.

Контекст

Підозри отримали восьмеро людей: колишній голова правління «Укрнафти», колишня заступниця керівника управління з продажів нафти, газу та переробки, колишня керівниця відділу контролю за обліком та постачаннями, колишні директори пʼяти комерційних підприємств (одного з них затримано).

Їм загрожує позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років, якщо їх провину доведуть.

З 2011 року по серпень 2015 року посаду голови правління «Укрнафти» обіймав бельгієць Пітер Ванхеке, якого ЗМІ вважають лояльним до бізнесмена Ігоря Коломойського. У липні 2015 року акціонери компанії звільнили його з посади. Замість нього призначили британця Марк Роллінс, але контракт був підписаний тільки восени.

«Укрнафта» – найбільша нафтовидобувна компанія країни. Державному «Нафтогаз України» належить 50%+1 акція компанії, групі компаній, повʼязаних з Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим, – біля 40% акцій. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні