Категорія
Новини
Дата

НАБУ підозрює аграрного міністра Сольського у заволодінні держземлею майже на 300 млн грн (доповнено)

НАБУ заявило, що виклило ексголову аграрного комітету Верховної Ради – чинного міністра аграрної політики Миколу Сольського на заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн, повідомляє пресслужба відомства. Сам Сольський заявив, що у звʼязку із розслідуванням «гарантує максимальну відкритість для встановлення істини».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними НАБУ, у схему нібито на чолі з топпосадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також особи, які контролювали діяльність цих органів.
  • САП стверджує, що у 2017 році власник низки сільгосподарських компаній, який згодом став депутатом та очолив аграрний комітет ВРУ, нібито у змові з головою Держгеокадастру та кураторами органів Держгеокадастру вирішив заволодіти землею, яка перебувала у користуванні двох держпідприємств на Сумщині.
НАБУ підозрює аграрного міністра Сольського у заволодінні держземлею майже на 300 млн грн (доповнено) /Фото 1

Фото: НАБУ, САП

НАБУ підозрює аграрного міністра Сольського у заволодінні держземлею майже на 300 млн грн (доповнено) /Фото 2

Фото: НАБУ, САП

НАБУ підозрює аграрного міністра Сольського у заволодінні держземлею майже на 300 млн грн (доповнено) /Фото 3

Фото: НАБУ, САП

НАБУ підозрює аграрного міністра Сольського у заволодінні держземлею майже на 300 млн грн (доповнено) /Фото 4

Фото: НАБУ, САП

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Зазначається, що учасники схеми нібито забезпечили знищення документів, на підставі яких держпідприємства мали право постійного користування землею. Що у подальшому стало підставою для складення обласним Держгеокадастром акту про самовільне зайняття цих ділянок державними підприємствами.
  • Аби унеможливити передачу землі стороннім особам її включили до переліку на аукціон з права оренди, однак жодних торгів так і не було проведено.
  • За версією слідства, надалі ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю, а умовою отримання землі було підписання договору про її передачу в оренду агрохолдингу ще до моменту отримання.
  • Унаслідок оборудки у 2017-2021 рр. учасники схеми нібито заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн грн. Вони також здійснили спробу заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, однак їм завадили НАБУ та САП, які провели обшуки та наклали на ділянки арешт.
  • Наразі про підозру повідомили міністру, якого слідчі вважають організатором, двом «кураторам» органів Держгеокадастру та особі, яка сприяла реалізації схеми.
  • Доповнено. Сольський заявив, що події, щодо яких йому повідомлено про підозру стосуються періоду, коли він був адвокатом. Зокрема, йдеться про спір між державними підприємствами та фізособами, зокрема військовими АТО за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону.
  • «Спори вирішуються судами, в тому числі Верховним судом, і як мені відомо, на сьогоднішній день ряд рішень констатують відсутність права держпідприємств на землі, які, ймовірно, має на увазі НАБУ», – повідомив міністр, додавши, що у звʼязку із розслідуванням «гарантує максимальну відкритість для встановлення істини».

Контекст

Сольський був обраний народним депутатом України 21 липня 2019 року, у серпні став головою комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики у Верховній Раді України IX скликання.

24 березня 2022 року Сольський був призначений на посаду міністра аграрної політики та продовольства України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні