Категорія
Новини
Дата

Розширення обмежень на імпорт українських продуктів до ЄС збільшить імовірність затягування війни – Сольський

Міністр сільського господарства України Микола Сольський застеріг Варшаву та Париж від посилення обмежень на продукти харчування. Про це він повідомив Financial Times. На його думку, прагнення Польщі і Франції розширити обмеження ризикує затягнути війну Росії в Україні.

Ключові факти

  • Сольський повідомив, що додаткові обмеження, які стали предметом запеклих дебатів усередині блоку і покликані заспокоїти розгніваних фермерів, вдарять по доходах України і збільшать імовірність того, що війна затягнеться.
  • Міністр заявив, що Київ не винен у тому, що небувалі врожаї у США та Латинській Америці призвели до зниження цін на зернові. «80% проблем, які зазвичай повʼязані з українським експортом, не існує. Вони уявні», – наголосив він.
  • Він сказав, що посилення протекціонізму та субсидій не є рішенням для європейських фермерів, оскільки їм необхідно стати ефективнішими, щоб конкурувати на світових ринках.

Контекст

Фермери в Польщі заблокували кордон з Україною, у той час як у Франції антиукраїнські настрої також зростають, посилюючи тиск на президента Франції Емманюеля Макрона, щоб той підтримав посилення обмежень.

Варшава і Париж очолюють зусилля щодо посилення попередньої угоди, укладеної минулого тижня, яка накладе обмеження на багато українських імпортних товарів в обмін на продовження безмитного режиму, ухваленого після повномасштабного вторгнення у 2022 році. Посли всіх 27 країн ЄС збираються зустрітися вже в середу, щоб завершити угоду щодо імпорту сільськогосподарської продукції з Україною. 

Підписана минулого тижня Угода про продовження автономних торговельних заходів уже передбачала скорочення імпорту української агропродукції в ЄС на €400 млн. Французько-польська пропозиція знизить цю суму ще на €800 млн.

Вирішальне голосування буде в руках італійського уряду, оскільки позитивне рішення вимагатиме підтримки більшості держав-членів, розрахованої відповідно до чисельності їхнього населення. 

13 березня Європарламент схвалив пропозицію Єврокомісії щодо продовження лібералізації торговельного режиму з Україною і Молдовою до 5 червня 2025 року. Водночас нові правила дозволять Брюсселю реагувати на зміни на ринку ЄС через український імпорт.

Видання Politico писало, що Франція підтримала ініціативу Польщі про додаткові обмеження на імпорт української агропродукції. За оцінками Єврокомісії, ці обмеження коштуватимуть Україні €1,2 млрд доходів від торгівлі, сказали двоє неназваних дипломатів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні