Категорія
Новини
Дата

НАБУ повідомило про нову підозру екснардепу Миколі Мартиненку

Детективи НАБУ 28 липня повідомили про підозру колишньому депутату та очільнику комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки в хабарництві та відмиванні грошей. Йдеться про Миколу Мартиненка, який фігурує в іншій кримінальній справі, розслідуваній НАБУ і САП.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Слідство встановило, що в липні 2014 року колишній народний депутат одержав від керівництва чеської компанії Škoda JS a.s. (входить до холдингу «Об’єднані машинобудівні заводи», який належить російському «Газпромбанку») неправомірну вигоду у €311 600 за сприяння в просуванні їхніх інтересів в Україні.
  • Неправомірну вигоду перерахували під виглядом оплати агентських послуг за угодою про співпрацю, укладеною між Škoda JS a.s. та кіпрською компанією, афільованою з екснардепом, заявляє слідство. 
  • В подальшому одержану неправомірну вигоду через низку транзакцій із залученням компанії, зареєстрованої на Британських Віргінських Островах, легалізували. У підсумку кошти опинилися на рахунку компанії, теж зареєстрованої на Кіпрі, кінцевим бенефіціаром якої виявився екснардеп, заявляють у НАБУ.
  • З рахунків цієї компанії сплачували за навчання, відпочинок, оренду житла за кордоном та інші особисті потреби ексдепутата та його родичів.
  • Розслідування цих фактів детективи НАБУ розпочали на основі інформації, наданої правоохоронними органами Чехії, які і виявили підозрілі транзакції чеської компанії Škoda JS a.s., йдеться в повідомленні.

Контекст

НАБУ не називає прізвище екснардепа, але очевидно, що йдеться про Миколу Мартиненка. Він також є обвинуваченим в іншій справі, розслідуваній НАБУ і САП. За даними обвинувачення, Мартиненко разом зі спільниками організував схеми розкрадання коштів із держпідприємств СхідГЗК і «Енергоатом». Загальні збитки становлять понад €6,4 млн та $17,2 млн.

Ця справа скерована до суду ще в 2018 році. В НАБУ зазначають, що через затягування сторони захисту її досі не розглянули. 19 липня Вищий антикорупційний суд знову не зміг провести засідання по цій справі. Двоє адвокатів не зʼявилися до суду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні