Категорія
Новини
Дата

«Народний супутник» допоміг знищити тисячі військових об’єктів РФ, зокрема, підводний човен «Ростов-на-Дону» – ГУР

1 хв читання

Російський підводний човен Ростов-на Дону знищено /Shutterstock

Російський підводний човен "Ростов-на Дону", який було знищено українськими військовими у 2023 році. Фото Shutterstock

Головне управління розвідки України оприлюднило нові дані про те, чого вдалося досягнути завдяки першому супутнику на озброєнні української армії. «Результати просто приголомшливі», — написали розвідники у звіті, про який повідомило видання Politico.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Народний супутник разом із доступом до бази даних компанії ICEYE дали змогу ГУР зробити понад 4700 зображень російських військових обʼєктів.
  • А саме 370 авіабаз, 238 позицій ППО і радіотехнічної розвідки, 153 нафтових депо і складів із пальним, 147 складів із ракетами, авіаційною зброєю і боєприпасами і 17 воєнно-морських баз потрапили у поле зору українських розвідників.
  • Близько 38% даних, які ГУР отримало за допомогою ICEYE, було використано для підготовки атак проти ворога, каже розвідка.
  • «Величезна перевага супутника ICEYE — це здатність чітко помічати скупчення ворожих механізованих бригад разом з обладнанням, навіть якщо вони під камуфляжем», — пише ГУР.

Контекст

Мікросупутник фінської компанії ICEYE став на озброєння України у 2022-му році завдяки грошам, які Фонд Сергія Притули і блогер Ігор Лаченков назбирали за допомогою пожертв українців. На старті Притула та Лаченков збирали близько $20 млн на три «Байрактари», але виробник цих безпілотників, компанія Baykar Defense, подарував їх Україні. 

Порадившись із військовими, організатори збору вирішили купити у серпні 2022-го малий супутник і доступ до бази даних фінської супутникової компанії ICEYE, у якої на той час був 21 супутник.

Ці супутники використовують технологію під назвою Synthetic Aperture Radar (SAR), яка збирає детальні зображення завдяки здатності «бачити» крізь хмари, густу зелень і навіть вночі внаслідок відбивання радіохвиль від поверхні Землі. Таким чином російським танкам чи солдатам важче сховатися, а українським військовим їх легше знаходити і планувати операції проти ворога.  

Це перший супутник України.

«Завдяки народному супутнику наші військові змогли знищити тисячі військових цілей, серед яких підводний човен «Ростов-на-Дону» і десантний корабель «Мінськ»». Він вже десятки разів окупив себе», — сказав у коментарі Politico Сергій Притула.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд