Ударна субмарина «Ростов-на-Дону» проєкту 636.3 (натовська абревіатура — Improved Kilo II) є досить сучасним проєктом РФ і фактично третім поколінням радянських дизель-електричних підводних човнів проєкту 636 (Kilo). /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Підбитий «Ростов-на-Дону». ЗСУ пошкодили один із найсучасніших підводних човнів РФ вартістю $400 млн, а витратили на атаку $32 млн. Розрахунки Forbes

Ударна субмарина «Ростов-на-Дону» проєкту 636.3 (натовська абревіатура — Improved Kilo II) є досить сучасним проєктом РФ і фактично третім поколінням радянських дизель-електричних підводних човнів проєкту 636 (Kilo). Фото Getty Images

Під час ракетної атаки ЗСУ вночі 13 вересня по сухому доку Севастополя, крім десантного корабля «Мінськ», було пошкоджено одне з найдорожчих і найсучасніших суден Чорноморського флоту РФ – субмарина «Ростов-на-Дону». Що це за підводний човен та яка його можлива вартість.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Субмарина ВМФ РФ «Ростов-на-Дону» увійшла в Чорне море 12 лютого 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Перед цим вона активно брала участь у бомбардуванні сирійських міст, зокрема Ракки, де російські війська під приводом боротьби проти терористичної Ісламської держави забезпечували підтримку урядових військ Башара Асада, звинувачуваного в чисельних злочинах проти власного народу. 

Саме цей ударний підводний човен було уражено в результаті ракетної атаки ЗСУ на судноремонтний завод 13 вересня в Севастополі. Тоді ж було пошкоджено й великий десантний корабель «Мінськ». 

Російська влада заявила, що судна отримали лише пошкодження та будуть відновлені, проте знімки «Ростова-на-Дону» доводять, що скоріше за все підводний човен повністю виведений з ладу і не підлягає відновленню. Судячи з характеру пошкоджень, в субмарину влучили принаймні дві ракети, які істотно пошкодили корпус і внутрішнє обладнання.

Підбитий «Ростов-на-Дону». ЗСУ пошкодили один із найсучасніших підводних човнів РФ вартістю $400 млн, а витратили на атаку $32 млн. Розрахунки Forbes /Фото 1

Що це за підводний човен

Ударна субмарина «Ростов-на-Дону» проєкту 636.3 (натовська абревіатура — Improved Kilo II) є досить сучасним проєктом РФ і фактично третім поколінням радянських дизель-електричних підводних човнів проєкту 636 (Kilo). 

Субмарина була прийнята на озброєння ВМФ РФ у 2014 році. Оснащена модернізованою гідроакустичною системою МГК-400, власною системою ППО, яка включає вісім ракет «земля-повітря», потужним протикорабельним озброєнням та здатна нести чотири крилаті ракети «Калібр» для запуску по наземних цілях або по кораблях. 

Ударна субмарина «Ростов-на-Дону» прийнята на озброєння ВМФ РФ у 2014 році.

Ударна субмарина «Ростов-на-Дону» прийнята на озброєння ВМФ РФ у 2014 році.

Інститут військово-морських сил США в аналізі російських субмарин класу Kilo визначає їх як одну з «найуспішніших військово-морських програм у сучасній історії». Ці субмарини постачалися до Індії, Китаю, Алжиру, Ірану, В’єтнаму та інших країн.

Клас Improved Kilo II – це найсучасніша успішна версія субмарин цієї серії, яка будується з 2014 року. Окрім підводного човна «Ростов-на-Дону» було побудовано іще дев’ять аналогічних суден, які були передані ВМС РФ до 2022 року.

Ці удосконалені підводні човни розроблені для виконання протикорабельних і протичовнових місій та нібито оснащені технологією «невидимки» з розширеною дальністю бою. Вони є тихішими та малопомітнішими за попередні версії. 

Наявність на борту чотирьох «Калібрів» дозволяє також використовувати їх як достатньо непомітну потужну пускову платформу для крилатих ракет.

Тоді як звичайні кораблі після затоплення крейсера «Москва» Росія намагалася не використовувати в зоні потенційного ураження українськими береговими ракетними комплексами «Нептун» і «Garpoon», підводні човни продовжують нести небезпеку

Церемонія спуску на воду російського дизель-електричного торпедного підводного човна «Ростов-на-Дону» на верфі «Адміралтейські верфы» в Санкт-Петербурзі, 26 червня 2014 року. /Getty Images

Церемонія спуску на воду російського дизель-електричного торпедного підводного човна «Ростов-на-Дону» на верфі «Адміралтейські верфы» в Санкт-Петербурзі, 26 червня 2014 року. Фото Getty Images

Скільки коштує «Ростов-на-Дону»

Субмарини класу Kilo зазвичай оцінюють від $200 до $300 млн. Проте «Ростов-на-Дону» є найсучаснішою версією Improved Kilo II. 

У 2009 році РФ уклала контракт із В’єтнамом на постачання попередньої версії цього підводного човна – Improved Kilo. Вартість шести одиниць тоді становила $2,1 млрд, або $350 млн за одиницю, згідно з даними вʼєтнамських та російських ЗМІ. При цьому в експортних варіантах російська зброя часто має нижчі технічні характеристики, зокрема, щодо діяльності та потужності озброєння. 

Вартість останньої версії цієї субмарини може становити близько $400 млн, згідно з даними Navy General Board (американське видання, яке спеціалізується на питаннях військового флоту). Це автоматично робить знищення підводного човна «Ростов-на-Дону» другою за вартістю втратою РФ після крейсера «Москва».

Найбільші втрати зброї армією РФ на війні в Україні.

Найбільші втрати зброї армією РФ на війні в Україні.

Скільки Україна витратила на знищення «Ростова-на-Дону»

Навіть якщо брати за основу заяви міноборони РФ про те, що судноремонтний завод в Севастополі ЗСУ атакували 10-ма ракетами, то загальний розмір втрат РФ на порядок перевищує витрати на пуск ракет.

Вартість однієї британської ракети Storm Shadow, які за даними Sky News використовували ЗСУ підчас атаки, у 2023 році становить $3,2 млн. Таким чином загальна вартість останньої атаки на Севастополь становить до $32 млн. 

Окрім підводного човна «Ростов-на-Дону» також було знищено великий десантний корабель «Мінськ», який Forbes оцінив в $110 млн. Отже, сукупні втрати Росії під час цієї атаки сягають $510 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні