Категорія
Новини
Дата

Замість «Народних Байрактарів». На 600 млн грн фонд Сергія Притули придбав ексклюзивне право користуватися супутником для цілей ЗСУ

25 червня закінчився збір коштів на проєкт фонду Сергія Притули «Народний Байрактар». На проєкті нафандрейзили понад 600 млн грн. Після перемовин із Міноборони було ухвалено рішення придбати супутник для Збройних сил України, повідомив Притула у відеозверненні. 

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • «Ми купили супутник і доступ до супутникових даних сузір’я супутників», – кажуть у Фонді Притули. Це означає, що компанія ICEYE надасть Міністерству Оборони України повний доступ до всіх можливостей свого супутника, який вже знаходиться на орбіті у цьому регіоні. «Ми можемо без дозволу, коли нам завгодно, отримати будь-які  розвіддані», – пише блогер Ігор Лаченков, який брав участь у зборах коштів на «Народний Байрактар».
  • Доступ до бази даних знімків викуплено понад на рік наперед. ЗСУ швидко отримуватимуть необхідні їм зображення високої якості, що допоможуть в оперативному плануванні.
  • Супутник перебуватиме у відомстві Головного управління розвідки. 
  • Притула окремо подякував власникові аерокосмічної компанії Firefly Aerospace та українському бізнесменові Максиму Полякову, що допоміг налагодити контакт із компанією-продавцем. 
  • ICEYE володіє найбільшим у світі сузір’ям SAR-супутників. Невеликі супутники для радарної зйомки від ICEYE можуть формувати високоточні зображення ділянок Землі в денному світлі, вночі та крізь хмари.
Замість «Народних Байрактарів». На 600 млн грн фонд Сергія Притули придбав ексклюзивне право користуватися супутником для цілей ЗСУ /Фото 1

Зображення Кримського мосту, зроблене супутником ICEYE SAR

Цитата

«Ми обіцяли вам розпорядитись цими коштами так, щоб це принесло якомога більшу користь українському війську і якомога більше шкоди нашим ворогам», – сказав Сергій Притула. 

Контекст

22 червня Сергій Притула вирішив відсвяткувати день народження запуском проєкту «Народний Байрактар», що мав на меті зібрати кошти на ці безпілотники. За три дні фонд зібрав 600 млн грн на чотири Bayraktar TB2. Найбільша кількість транзакцій припала на суми від 100 до 1000 грн – 44,7%. Найменша транзакція – одна копійка, найбільша – 5 млн грн. 

Фонд Серія Притули зібрав 223 млн грн, на картку блогера Ігоря Лаченкова, що підтримував збір, перевели 98 млн грн. На волонтерські картки Притули надійшло 87 млн грн.

Але після завершення зборів турецька Baykar, що виготовляє Bayraktar,  пообіцяла безплатно віддати Україні три безпілотники, на які складалися українці. Зібрані кошти компанія попросила спрямувати на допомогу в боротьбі народу України. 

Раніше литовський журналіст Андрюс Тапінас також запустив кампанію зі збирання коштів на придбання безпілотника Bayraktar для України. Лише за три з половиною дні жителі Литви зібрали цільові €5 млн на БПЛА. Загалом вдалося зібрати €5,9 млн. Baykar також пообіцяли подарувати Литві Bayraktar TB2, який вона планувала купити для Збройних сил України. Зібрані кошти підуть на закупівлю ракет для безпілотника, гуманітарну допомогу тощо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні