Категорія
Новини
Дата

NASA запросило Firefly Aerospace Макса Полякова розробити космічний електротягач

Національне аерокосмічне агентство США (NASA) запросило компанію Firefly Aerospace, яка належить українському бізнесмену Максу Полякову, розробити космічний апарат на електричній тязі – Space Utility Vehicle. Його завданням буде переміщувати вантажі в космосі й доставляти їх на місячну орбіту.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Новий космічний тягач зможе доставити корисний вантаж на орбіти, яких складно сягнути за допомогою класичних ракет.
  • Space Utility Vehicle стане сполучною ланкою між ракетою Firefly Alpha та місячним модулем Blue Ghost. Таким чином, буде створено повний ланцюжок доставки корисного вантажу з Землі на поверхню Місяця для завдань NASA.
  • Space Utility Vehicle буде обладнаний електродвигунами на сонячних батареях і здатний переміщувати вантажі до 500 кг між орбітами.
  • Також він дасть можливість збільшити дальність доставки вантажів за допомогою ракет, підтримувати політ на максимально низькій орбіті у 250 км і надавати платформу для вантажів, які потребують додаткового живлення або звʼязку.

Контекст

На початку лютого (NASA) обрало компанію Firefly Aerospace для доставки вантажів на Місяць у 2023 році в рамках космічної програми Artemis. На доставку пакета з 10 вантажів загальною масою 94 кг для досліджень і технологічних демонстрацій NASA виділило Firefly $93,3 млн. Доставку планують здійснити за допомогою космічного модуля Blue Ghost.

При цьому Firefly Aerospace поки що не запустила жодної ракети, але готується зробити це в 2021 році. З цією метою активно займається залученням нового фінансування. Виконавчий директор Firefly Том Маркусик зазначив, що наразі розглядають варіанти пошуку додаткового фінансування або в приватних інвесторів, або через вихід на IPO, пише Аrstechnica.

Також Firefly змінила склад ради директорів, у якій уже немає інвестора Макса Полякова і з’явилися двоє людей, що працювали в уряді США. Тепер Поляков, який був особою, що приймала рішення, став лише власником акцій. Керувати компанією Firefly буде рада директорів.

Наявність повністю американської ради директорів має сприяти прагненням Firefly щодо роботи з держпрограмами США, зокрема оборонним сектором.

Довідка

Компанію Firefly Space Systems було засновано в січні 2014 року. У квітні 2017-го вона оголосила про банкрутство, після чого всі активи підприємства, а також патенти й ліцензійні угоди викупив український підприємець Максим Поляков. 17 травня 2018 року компанія Firefly відкрила в українському місті Дніпрі науково-дослідний центр. Центральний офіс знаходиться в місті Остіні, штат Техас, США, а R&D-центр – у Дніпрі. Там займаються проведенням досліджень та вивченням експериментальних розробок у сфері технічних наук.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні