Категорія
Новини
Дата

NASA запустило гелікоптер на Марсі. Це перший керований політ на іншій планеті

1 хв читання

Безпілотний вертоліт Ingenuity здійснив перший в історії людства керований політ на іншій планеті. NASA відправило його на Марс разом із марсоходом Perseverance 18 лютого.

Ключові факти

  • Піднявшись на три метри вгору, гвинтокрил завис на 30 секунд і опустився назад на поверхню.
  • Складність зльоту полягала в тому, що атмосфера Марсу має низьку щільність, яка становить лише 1% від щільності атмосфери на Землі.
  • Тому Ingenuity масою 1,8 кг ледь вистачає потужності для польоту, а його гвинти обертаються зі швидкістю 2500 об/хв. Це приблизно у вісім разів перевищує швидкість обертання гвинтів пасажирського вертольота на Землі, зазначає Business Insider.
  • Проведення першого польоту планувалося на 11 квітня, але під час тестового запуску виникла проблема з гвинтами.
  • Після успішного першого запуску Ingenuity зробить ще кілька польотів за більш складною програмою і зробить низку фотографій із високою роздільною здатністю.

Контекст

NASA відправили на Марс новий ровер Perseverance, який успішно здійснив посадку 18 лютого о 22:55 за київським часом, через сім місяців після запуску з Землі. Він уперше збере зразки ґрунту для доставки на Землю.

Perseverance оснащено двома мікрофонами, які дали змогу вперше в історії записати звуки на Марсі. Також є 23 камери і сім наукових приладів, які дадуть можливість досліджувати ґрунт на вміст мікроорганізмів. Також ровер оснастили вертольотом Ingenuity.

У довгостроковій перспективі мета Perseverance – проїхати на північний захід. Там, на думку вчених, розташована дельта річки, яка 3,5 млрд років тому впадала в Єзеро. Саме там очікується наявність усіх необхідних компонентів для виникнення життя.

Perseverance має взяти зразки органічних речовин та мінералів. Вони будуть заховані в герметичній капсулі для майбутньої місії повернення на Землю, яка попередньо запланована на 2026 рік.

Загальна вартість ровера Perseverance склала $2,7 млрд, пише The New York Times. Після посадки Perseverance США стали третьою країною, яка успішно досягла Марсу. Крім NASA до Червоної планети дісталися Обʼєднані Арабські Емірати з орбітальним зондом Hope для дослідження погоди. А також Китай відправив зонд Tianwen-1.

Місія Mars 2020 Perseverance є частиною програми NASA щодо дослідження Місяця і Марсу. Зокрема, метою місії Artemis на Місяць є підготовка до дослідження Червоної планети людиною.

Цікавий факт

У Perseverance є власний Twitter, де можна стежити за новинами. Навколо одного з кабелів Ingenuity обмотано маленький шматочок тканини з крила Flyer – літака братів Райт, на якому вони зробили перший контрольований політ над Землею 1903 року.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні