Категорія
Новини
Дата

Наслідки аномальної спеки. В Києві на вихідних зафіксовано рекорд споживання електрики – Yasno 

1 хв читання

Через аномальну спеку в Києві на вихідних 5–6 серпня зафіксовано рекордне споживання електрики. Порівняно з минулими вихідними використання електроенергії зросло на близько 20%, повідомив генеральний директор Yasno Сергій Коваленко у Facebook

Ключові факти 

  • Через аномальну спеку на вихідних у Києві було рекордне споживання електроенергії, каже Коваленко «Оцінюю як близько 20% приріст у порівнянні з минулими вихідними. Але система витримала», – каже він. 
  • В цілому в Україні у суботу, 5 серпня, максимум споживання був на 10,7% більшим, ніж у попередні вихідні, йдеться в повідомлені оператора енергосистеми, держкомпанії «Укренерго» 
  • Такий приріст для енергосистеми – це потужність понад пʼять енергоблоків ТЕС.
  • «Високе споживання – суттєве навантаження на енергосистему, оскільки через масштабні ремонти на багатьох електростанціях можливість залучати додаткові потужності суттєво обмежена», – повідомили в держкомпанії. 
  • Максимум споживання був на 1,5% вищий, ніж у робочий день п’ятниці. Що нетипово для вихідних. Причина – аномальна спека та активне використання кондиціонерів, повідомила пресслужба «Укренерго». 
  • В «Укренерго» радять ощадливо споживати електроенергію: охолоджувати приміщення не нижче 23˚С; вимикати потужні електроприлади або користуватись ними по черзі; переносити користування такими приладами на ранкові або нічні години доби. 

Контекст   

Минулої зими російські обстріли пошкодили всі теплові та гідроелектростанції, а також мережі. Зараз енергосистему відновлюють, що дає змогу зменшити кількість відключень та збільшує споживання електроенергії. «Укренерго» виконала близько 60% запланованих ремонтів, сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль 25 липня. Протягом літа споживачів в Одеські, Київській і інших областях вимикали через пошкодження енергомереж і ремонтні роботи.

В кінці липня керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що в серпні в Україні очікується дефіцит електроенергії, оскільки енергоблоки атомних станцій, які виробляють найбільше електроенергії в країні, виведуть у ремонт. «Серпень буде важким місяцем», – каже Кудрицький.

У серпні і вересні дефіцит генерації складатиме 1200 МВт, або близько 10% споживання, за словами колишньої в.о. міністра енергетики Ольги Буславець. 

Протягом червня-липня обсяги нестачі електроенергії залежали від погоди та доходили до 500-600 МВт. Цей дефіцит покривався імпортом. Також у червні «Укренерго» кілька разів запитувало аварійну допомогу від сусідніх країн. Наприклад, 27 червня Україна отримувала з Румунії додаткові 150 МВт щогодини з 19:00 до 23:00. Аварійна допомога – це екстрений захід для подолання позаштатної ситуації в енергосистемі, яку неможливо передбачити, повідомила пресслужба «Укренерго».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні