Категорія
Новини
Дата

Наслідки аномальної спеки. В Києві на вихідних зафіксовано рекорд споживання електрики – Yasno 

Через аномальну спеку в Києві на вихідних 5–6 серпня зафіксовано рекордне споживання електрики. Порівняно з минулими вихідними використання електроенергії зросло на близько 20%, повідомив генеральний директор Yasno Сергій Коваленко у Facebook

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Через аномальну спеку на вихідних у Києві було рекордне споживання електроенергії, каже Коваленко «Оцінюю як близько 20% приріст у порівнянні з минулими вихідними. Але система витримала», – каже він. 
  • В цілому в Україні у суботу, 5 серпня, максимум споживання був на 10,7% більшим, ніж у попередні вихідні, йдеться в повідомлені оператора енергосистеми, держкомпанії «Укренерго» 
  • Такий приріст для енергосистеми – це потужність понад пʼять енергоблоків ТЕС.
  • «Високе споживання – суттєве навантаження на енергосистему, оскільки через масштабні ремонти на багатьох електростанціях можливість залучати додаткові потужності суттєво обмежена», – повідомили в держкомпанії. 
  • Максимум споживання був на 1,5% вищий, ніж у робочий день п’ятниці. Що нетипово для вихідних. Причина – аномальна спека та активне використання кондиціонерів, повідомила пресслужба «Укренерго». 
  • В «Укренерго» радять ощадливо споживати електроенергію: охолоджувати приміщення не нижче 23˚С; вимикати потужні електроприлади або користуватись ними по черзі; переносити користування такими приладами на ранкові або нічні години доби. 

Контекст   

Минулої зими російські обстріли пошкодили всі теплові та гідроелектростанції, а також мережі. Зараз енергосистему відновлюють, що дає змогу зменшити кількість відключень та збільшує споживання електроенергії. «Укренерго» виконала близько 60% запланованих ремонтів, сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль 25 липня. Протягом літа споживачів в Одеські, Київській і інших областях вимикали через пошкодження енергомереж і ремонтні роботи.

В кінці липня керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що в серпні в Україні очікується дефіцит електроенергії, оскільки енергоблоки атомних станцій, які виробляють найбільше електроенергії в країні, виведуть у ремонт. «Серпень буде важким місяцем», – каже Кудрицький.

У серпні і вересні дефіцит генерації складатиме 1200 МВт, або близько 10% споживання, за словами колишньої в.о. міністра енергетики Ольги Буславець. 

Протягом червня-липня обсяги нестачі електроенергії залежали від погоди та доходили до 500-600 МВт. Цей дефіцит покривався імпортом. Також у червні «Укренерго» кілька разів запитувало аварійну допомогу від сусідніх країн. Наприклад, 27 червня Україна отримувала з Румунії додаткові 150 МВт щогодини з 19:00 до 23:00. Аварійна допомога – це екстрений захід для подолання позаштатної ситуації в енергосистемі, яку неможливо передбачити, повідомила пресслужба «Укренерго».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні