Бурштинська ТЕС /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

«Генератор – це гарна ідея». «Укренерго» попереджає про дефіцит електрики в серпні та радить підготуватися до зими. Чому Україні вже не вистачає електроенергії

Дефіцит електроенергії у серпні та вересні зросте до 1200 МВт Фото Shutterstock

Атомні енергоблоки йдуть у планові ремонти, а українці використовують більше електроенергії через спеку. «Укренерго» просить українців заощаджувати з 16:00 до 23:00, але віялові відключення поки не запроваджує. Який дефіцит електроенергії в системі, чому можливі вимкнення у серпні та чого чекати взимку?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«Серпень буде важким місяцем», – каже керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький на брифінгу 27 липня. Причина – енергоблоки атомних станцій, які виробляють найбільше електроенергії в країні, виведуть у ремонт, пояснив він. Невідомо, яка потужність АЕС буде недоступною, оскільки графік ремонтних робіт «Енергоатома» засекречено на час війни.

Минулої зими російські обстріли пошкодили всі теплові та гідроелектростанції, а також мережі. Зараз енергосистему відновлюють, що дозволяє зменшити кількість відключень та збільшує споживання електроенергії. «Укренерго» виконала близько 60% запланованих ремонтів, сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль 25 липня. Протягом літа споживачів в Одеській, Київській і інших областях вимикали через пошкодження енергомереж і ремонтні роботи.

Найменше потужності в системі буде найближчими тижням, каже Кудрицький. «Розраховуємо впоратися зі збільшеним навантаженням в умовах зменшеної кількості енергоблоків електростанцій у роботі», – додає він.

У серпні і вересні дефіцит генерації складатиме 1200 МВт, або близько 10% споживання, пише у Facebook колишня в. о. міністра енергетики Ольга Буславець. Дефіцит електроенергії в системі – це різниця між рівнем споживання та генерацією, пояснює Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Цього літа ще не було критичного дефіциту, каже він. Протягом червня-липня обсяги нестачі електроенергії залежали від погоди та доходили до 500-600 МВт, додає він.

Дефіцит покривався імпортом. Також у червні «Укренерго» кілька разів запитувало аварійну допомогу від сусідніх країн. Наприклад, 27 червня Україна отримувала з Румунії додаткові 150 МВт щогодини з 19:00 до 23:00. Аварійна допомога – це екстрений захід для подолання позаштатної ситуації в енергосистемі, яку неможливо передбачити, повідомила пресслужба «Укренерго».

Чи допоможе імпорт електрики 

«Тільки імпорт допоможе покрити дефіцит генерації у серпні і вересні», – вважає Буславець. Технічно Україна може імпортувати з Європи до 1200 МВт електроенергії – саме таку пропускну спроможність погодила ENTSO-E

Проте Україна досі імпортувала лише 30% цього обсягу. Наприклад, 26 липня у вечірній пік споживання в Україну надходило 350 МВт зі Словаччини та до 5 Мвт – з Молдови, за даними «Укренерго».

Чому Україна використовує тільки третину імпорту? Дозволені 1200 МВт діляться між сусідніми країнами, каже представник великої енергетичної компанії, який попросив не називати його імені і посади у статті, бо він не уповноважений коментувати такі питання. Наприклад, 350 МВт – максимально допустимий обсяг імпорту зі Словаччини, за даними ExPro Consulting. Решта припадає на Польщу, Румунію та Угорщину. 

Через велику різницю в цінах, імпорт з Польщі не вигідний, каже співрозмовник в енергетичній компанії. На 27 липня середня ціна кіловата в Польщі близько 5,2 грн, а в Україні – 4,2 грн, за даними «Оператора ринку». 

Чому немає імпорту з Румунії й Угорщини, де ціни співставні з українськими? «Вони чекають європейських правил розподілу прибутку при доступі до перетину», – додає співрозмовник в енергетичній компанії.

Йдеться про спільні аукціони за доступ до міждержавних ліній електропередачі із розподілом прибутку 50/50 між «Укренерго» та операторами системи передачі Румунії та Угорщини. Очікується, що відповідні угоди будуть підписанні восени.

До того ж зі Словаччини та Молдови імпортна електроенергія заходить в Україну не рівним графіком, а в окремі години, переважно вранці та ввечері, каже Михайло Волошин, керівник департаменту енергетичних проєктів «ЕРУ Трейдінг». «Прогнозуємо різницю цін між країнами та імпортуємо у ті години, коли це вигідно», – пояснив він. До 18 липня Україна експортувала електрику в денні години та імпортувала вранці та ввечері. Зараз експорт електрики відсутній, каже Кудрицький. «В планах експорту теж немає, – додав він. – Експорт можливий, тільки коли є профіцит. Таке буває рідко».

Завдяки розширенню граничних цін на електроенергію кількість годин, коли імпорт електроенергії комерційно вигідний, збільшилася, додає Волошин.

Чи покриє імпорт дефіцит взимку? В опалювальний сезон імпорту не буде через його збитковість, прогнозує Волошин. За поточними форвардними цінами у Європі українські граничні ціни дозволятимуть імпортувати до середини осені, додає він. Раніше «Укренерго» виступало за повне зняття обмежень цін на електрику в Україні, щоб імпортувати максимальні обʼєми електрики в разі необхідності. 

Чи купляти генератори на зиму? «Якщо генератор є, його варто підготувати до опалювального сезону, – каже керівник «Укренерго» Кудрицький. – Це гарна ідея. Нехай буде про всяк випадок».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні