Категорія
Гроші
Дата

Coca Cola, «Фармак», Imperial Tobacco та «Кроноспан». Чому великі заводи починають купувати імпортну електроенергію, яка удвічі дорожча за українську

Бізнес почав закуповувати дорогу електроенергію за кордоном. Серед перших Imperial Tobacco та «Кроноспан», на черзі Coca Cola, «Фармак» і решта. Чому імпорт може стати порятунком для бізнесу в умовах дефіциту електрики

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

З жовтня по грудень рівненський і нововолинський заводи «Кроноспан» простоювали. «Щомісячно ми зазнавали збитків у десятки мільйонів гривень», – каже гендиректорка «Кроноспан УА» Наталія Покінська. Причина – нестача електроенергії для роботи заводів. 

Для ліній з виробництва дерев’яних плит потрібні десятки мегават електроенергії, тому використання генераторів для «Кроноспан» не вихід, каже Покінська. На початку лютого «Кроноспан» почала імпортувати електроенергію зі Словаччини, що дало змогу запустити виробництво. Частково потреби заводу покриває українська електроенергія в рамках лімітів, а решту – більш дорогий імпорт.

У середньому такий мікс збільшує собівартість на 10%, каже Покінська. Компенсувати різницю планують за рахунок падіння цін на деревину – основної сировини для виробництва компанії. 

«Кроноспан» – лише одна з багатьох компаній в Україні, які постраждали від обстрілів енергетичної інфраструктури. У листопаді-грудні нестача електрики змусила 66% компаній змінити графік, 40% – зменшити виробництво, свідчить опитування Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Імпорт електроенергії замість експорту

В першій половині 2022-го Україна експортувала електроенергію в ЄС. З січня по жовтень країна заробила на цьому $542 млн, що у 2,5 раза більше, ніж за аналогічний період 2021-го, за даними Державної митної служби.

10 жовтня, після першого масованого удару РФ по український енергетичній інфраструктурі, уряд заборонив експорт електроенергії. Відтоді в Україні дефіцит електрики. На кінець січня внутрішнє виробництво було близько 12 ГВт, а дефіцит – 4,5 ГВт, каже голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус.

Ще в жовтні бізнес міг імпортувати електроенергію для власних потреб, щоб компенсувати дефіцит, але не робив цього.  

Ще на початку року Кабмін запропонував бізнесу схему з імпортом електрики, яка мала дозволити стабільно працювати навіть під час виключення. Щоправда підприємці були скептичні до ідеї уряду: дехто ще не розібрався, дехто – перевів бізнес на генератори.

У кінці січня компанії почали активно імпортувати електрику. За останні шість днів січня Україна імпортувала 44 653 МВт⋅год, або 71,5% місячного обсягу, за даними Ex&Pro Consulting. 96% усього імпорту електроенергії в січні поставив «Д.Трейдінг» із групи ДТЕК. У лютому бізнес імпортує ще більше. Результат перших шести днів: понад 50 000 МВт⋅год.

Чому бізнес так довго відкладав імпорт і на скільки це може бути вигідним? 

Coca Cola, «Фармак», Imperial Tobacco та «Кроноспан». Чому великі заводи починають купувати імпортну електроенергію, яка удвічі дорожча за українську /Фото 1

В кінці січня бізнес почав активно імпортувати електроенергію

Хто і чому імпортує електроенергію

Серед імпортерів, крім «Кроноспан», «Імперіал Тобакко», «Фармак», Coca Cola, «Інтерпайп», повідомляє менеджер енергетичної компанії на правах анонімності. «Попит на імпортну електроенергію зараз на рівні 1-1,5 ГВт, що поки суттєво перевищує технічні можливості – 600 МВт», – каже він. 

Чому бізнес почав імпортувати тільки тепер? 

Одна з причин – падіння цін на електроенергію в ЄС. На 8 лютого електроенергія в Словаччині, звідки Україна імпортує, коштує близько 6300 грн/МВт⋅год, а в Україні – 3250 грн/МВт⋅год, за даними держкомпанії «Оператор ринку». Тоді як в кінці листопада ця різниця була суттєво більшою: близько 14 000 грн/МВт⋅год в Словаччині проти 3333 грн/МВт⋅год в Україні. 

Кінцева ціна імпортної електроенергії для українського бізнесу включає також витрати на транспортування лініями електропередачі та маржу трейдера. У середньому – це 12 грн/КВт·год, каже директор енерготрейдера «Енергум» Олександр Радченко.

«Навіть за таких цін, витрати на генератор обійдуться бізнесу дорожче, ніж імпорт електроенергії», – каже Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики.

Собівартість електроенергії, яку виробляє дизель-генератор, – приблизно 20 грн/КВт·год, каже Андрій Герус в інтервʼю Liga.net. «До того ж жоден генератор фізично не може дати заводу необхідні 30 чи 50 МВт, а імпорт – може», – додає він. 

Друга причина – січнева постанова уряду щодо безперервності постачання електроенергії для бізнесу, який свої потреби повністю задовольняє імпортованою електрикою. Єдине виключення – аварійні вимкнення. 

«У нас енергоємне виробництво», – пояснює Андрій Бублик, директор з корпоративних зв’язків і сталого розвитку «Кока-кола Беверіджес». Генератори компанії, за його словами не можуть забезпечити повного циклу виробництва чи навіть підтримки усіх критичних процесів, які бажано не зупиняти. «Ми вивчаємо можливість імпорту, щоб забезпечити безперебійну роботу нашого виробництва», – каже Бублик. Він не підтвердив інформацію, що компанія розпочала імпорт електроенергії. 

«Кока-кола» мала власну електростанцію у Київській області, в яку інвестовано €20 млн. Станція, що повністю закривала потреби виробництва компанії, була зруйнована російськими військами. «Працюємо над її відновленням, каже Бублик. – Це нам обійдеться у мільйони євро». 

Виробник ліків «Фармак» розглядає можливість імпортувати 2 МВт електроенергії у години ранішніх та вечірніх обмежень, а також близько 1 МВт в денні години, повідомила пресслужба компанії. Постачальники пропонують компанії купувати імпортну електроенергію за формулою, де кінцева вартість залежить від базового навантаження. «За нашими розрахунками, такий підхід збільшить вартість електроенергії на чверть», – йдеться у повідомлені пресслужби. 

Виробник тютюнових виробів «Імперіал Тобакко Україна» законтрактував на лютий 552 МВт⋅год імпортної електрики, щоб закрити 55% місячної потреби, каже голова правління «Імперіал Тобакко Україна» Галина Воробйова.

Імпорт, за її словами, дасть змогу зменшити витрати на обслуговування дизель-генераторів і не допускати зупинки обладнання через вимкнення світла. «Часті відключення мають негативний вплив на обладнання, яке є дуже дороговартісним», – каже вона. 

Як бізнесу почати імпортувати електроенергію

Бізнес має звернутися до постачальника, трейдера, щоб придбати імпортну електроенергію, описують процедуру в «Укренерго». «Бізнес може прийти із комерційною пропозицією про постачання імпортної електроенергії. Їм треба внести зміни у чинні договори: підписати додаткову угоду, змінити умови оплати і вартість», – пояснює Василь Гончарук, заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів. За його словами, гіпотетично це не складна процедура.

Імпорт електроенергії зростатиме 

«Ми очікуємо, що попит і далі ростиме», – каже гендиректор «Д.Трейдінг» Дмитро Маляр.

На 6 лютого трейдери вперше забронювали всю запропоновану НЕК «Укренерго» потужність для імпорту електроенергії зі Словаччини 400 МВт вдень і 600 МВт вночі, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на дані ENTSO-E. 

Україна потребує до 2 ГВт імпортної електроенергії, сказав міністр енергетики України Герман Галущенко під час саміту «Україна – ЄС». ENTSO-E розглядатиме питання про збільшення технічної можливості імпорту електроенергії для України 14 лютого.

«Обговорення іде на всіх рівнях, каже Forbes співрозмовник в уряді. – Єдина проблема залишається незмінною – позиція Угорщини, яка всюди вставляє палки в колеса». Україна, за словами урядовця, просить ENTSO-E збільшити перетин до 1000 МВт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні