НБУ дозволив купувати валюту за офіційним курсом /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

НБУ дозволив купувати валюту за офіційним курсом. Але є дві умови: депозит та продаж після його закриття

Shutterstock

З 21 жовтня Національний банк дозволить банкам продавати населенню валюту за офіційним курсом НБУ – 36,6 грн/$. Але виключно за умови подальшого розміщення коштів на строковий депозит у банку та обов‘язковим зворотним продажем купленої валюти після закінчення строку депозиту за офіційним курсом, повідомляє пресслужба НБУ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • НБУ разом із банками з 21 жовтня запроваджує новий інструмент. Громадяни зможуть придбати валюту за офіційним курсом НБУ за умови відкриття депозиту у валюті строком від шести місяців. Ще одна умова – обовʼязковий продаж валюти після закінчення строку депозиту за офіційним курсом станом на день проведення операції. 
  • Сума та кількість таких вкладів для одного клієнта банку не обмежуються.
  • Відсоткова ставка за депозитом встановлюватиметься відповідно до процентної політики банків, строк депозиту – від шести місяців з можливістю пролонгації, але без права дострокового розірвання.
  • Інструмент дасть змогу громадянам захистити свої гривневі заощадження від ризику курсових коливань, а НБУ – зберегти міжнародні резерви, підкреслюють у пресслужбі регулятора.
  • За оцінками НБУ, для громадян це буде альтернативою вкладенню коштів у готівкову іноземну валюту. Це сприятиме зменшенню попиту на неї, стабілізації очікувань та зниженню тиску на курс у готівковому сегменті валютного ринку, сподіваються в НБУ.
  • Для нівелювання власного валютного ризику банки зможуть купувати долари США в НБУ на суму проведення таких депозитних операцій за офіційним курсом. Придбану валюту розміщуватимуть на окремому рахунку в НБУ. Банки не матимуть змоги використовувати цю валюту на інші цілі, крім її обов‘язкового зворотного продажу НБУ за актуальним офіційним курсом після закінчення терміну таких валютних депозитів.
  • Щоб компенсувати банкам витрати від проведення таких операцій, НБУ нараховуватиме відсотки на валютні залишки на відповідному окремому рахунку в НБУ з виплатою їх у гривні.

Контекст

НБУ стимулює продаж безготівкової валюти за більш вигідним курсом під розміщення на депозити. Так, з 1 жовтня НБУ збільшив щомісячний ліміт на купівлю безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на безвідкличний депозит від трьох місяців із 50 000 до 100 000 грн (в еквіваленті). А з 5 жовтня НБУ повернув заборону на Р2Р-перекази за гривневими платіжними картками українських банків на картки іноземних банків.

За серпень-вересень 2022 року населення купило безготівкової валюти у банків з подальшим розміщенням на депозити на понад $300 млн, підрахували в компанії ICU. Щоденно фізособи купують у банків приблизно $6–10 млн безготівкової валюти, за даними НБУ. 

Раніше, з 6 вересня Національний банк переглянув валютні обмеження та дозволив банкам продавати населенню більше валюти. Для збільшення пропозиції НБУ дозволив банкам продавати населенню весь обсяг придбаної ними з 13 квітня у громадян безготівкової валюти, а не половину, як було доти. Водночас регулятор запропонував банкам обмін безготівкової валюти на готівкову через дефіцит у касах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні