Категорія
Новини
Дата

НБУ вдвічі збільшив ліміт на купівлю валюти для розміщення на депозиті

З 1 жовтня щомісячний ліміт на купівлю безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на безвідкличний депозит від трьох місяців збільшується із 50 000 до 100 000 грн (в еквіваленті), йдеться в повідомленні регулятора.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Національний банк України з 1 жовтня збільшив із 50 000 до 100 000 грн (в еквіваленті) щомісячний ліміт на купівлю громадянами безготівкової інвалюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців.
  • Зміни мають переорієнтувати попит населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, зазначається у повідомленні НБУ, адже операції з продажу безготівкової валюти банками здійснюються за курсом ближчим до офіційного (ДОВІДКА: станом на 30 вересня 2022 року офіційний курс валют – 36,6 грн/$1, готівковий курс продажу – 42,2 грн/$1, за даними порталу Мінфін). 
  • Також НБУ уточнив низку норм, спростивши умови завезення гуманітарної допомоги в Україну та розширивши можливості українського бізнесу вести зовнішньоекономічну діяльність.
  • Зокрема, бізнес може переказувати інвалюту за кордон за рахунок наявної валюти за умови, що ці кошти будуть направлені для утримання відповідних філій чи підрозділів. При цьому щомісячний обсяг переказів не має перевищувати четверту частину від загальної суми коштів, яку бізнес переказав у 2021 році за кордон для утримання підрозділів. 

Контекст

21 липня НБУ дозволив банкам продавати громадянам безготівкову іноземну валюту за умови вкладення цих коштів на тримісячний строковий депозит без можливості розірвання та поповнення. Кількість банків, які пропонують таку послугу, поступово збільшується. Наразі валюту під депозити від 3-х місяців продають онлайн: mоnоbаnk, Укргазбанк, Укрексімбанк, А-Банк, Альфа-Банк, Креді Агріколь, Кредобанк, ОТП Банк, банк «Південний», Райффайзен, ТАСкомбанк, Універсал Банк, Юнекс Банк. Наприкінці вересня послугу впровадив державний ПриватБанк, пропонуючи валюту за курсом 37,45 грн/$1.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні