Категорія
Новини
Дата

Найбагатший бізнесмен Чехії Петр Келлнер загинув під час катастрофи вертольота на Алясці

Внаслідок аварії гелікоптера неподалік американського міста Анкоридж у штаті Аляска загинули п'ятеро людей та один травмувався. Серед загиблих – найбагатша людина Чехії Петр Келлнер, пише The New York Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Вертоліт Airbus AS350 B3, який належить компанії Soloy Helicopters, розбився 27 березня неподалік льодовика Кнік. Його уламки рятувальники виявили того ж дня увечері.
  • Тіла жертв було знайдено в неділю Національною гвардією Аляски і добровольцями.
  • За даними рятувальників, гвинтокрил перевозив лижників до беккантрі-тур, пише Reuters.
  • Причини аварії гелікоптера поки що невідомі. Національна рада з безпеки на транспорті розслідує катастрофу.
  • Загинули 56-річний Петр Келлнер і 50-річний Бенджамін Ларош, обидва з Чехії. Також загинув 52-річний Грегорі Хармс зі штату Колорадо, 38-річний Шон Макманн і 33-річний пілот Закарі Рассел, пише Associated Press.
  • Людина, що вижила, перебуває у важкому, але стабільному стані. 

Контекст

Петр Келлнер був засновником міжнародної інвестиційно-фінансової групи PPF Group і найбагатшим бізнесменом Чехії. 2020 року Forbes оцінював його статки в $17,5 млрд, поставивши на 68-ме місце серед мільярдерів світу.

Свої статки Келлнер заробив завдяки створенню приватизаційного фонду PPF і купівлі найбільшої страхової компанії Чехії Ceska pojistovna. PPF була заснована 1991 року Келлнером та двома партнерами. Трійка переконала главу держкомпанії Sklo Union Teplice Штепана Поповича позичити їм 40 млн крон – величезну суму на ті часи, пише видання Seznamzpravy.

Завдяки рекламі, яку фінансували з цього кредиту, PPF скуповувала ваучери населення, обмінюючи їх на акції фірм. Компанія придбала близько 200 підприємств вартістю понад 5 млрд крон під час приватизації.

У кінці 1990-х Келлнер купив страхову компанію Ceska pojistovna. Це був поворотний момент: він порівняно дешево отримав ці активи і почав бізнес споживчого кредитування, який потім став основним двигуном зростання його бізнес-імперії. Нині PPF Group бере участь у проєктах у сферах фінансових послуг, телекомунікацій, медіа, біотехнологій, нерухомості та девелопменту, страхування, машинобудування, сільського господарства. За даними компанії, її чистий прибуток 2019 року склав €1 млрд.

Цікавий факт

Льодовик Кнік та інші льодовики в цьому районі протягом декількох десятиліть були місцем численних військових і цивільних авіакатастроф. Минулими вихідними внаслідок сходження лавини біля льодовика Матануска, також на північному сході від Анкоріджа загинула 40-річна лижниця. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні