Категорія
Новини
Дата

Найбільший виробник м’яса JBS зупинив роботу в деяких країнах після кібератаки. Підозрюють хакерів із Росії

Бразильська компанія JBS, яка є найбільшим виробником свинини та яловичини в світі, зупинила роботу своїх мʼясокомбінатів у США через кібератаку. Аналітики прогнозують зростання цін на продукти харчування, пише The Wall Street Journal.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • JBS стала жертвою атаки з використанням програм-вимагачів. 
  • Унаслідок атаки були зупинені найбільші мʼясокомбінати в США – у Колорадо, Айові, Міннесоті, Пенсільванії, Небрасці та Техасі. Також постраждала діяльність JBS в Австралії й Канаді. Водночас виробничі комплекси в Мексиці та Великій Британії від атаки хакерів не потерпіли та працюють у штатному режимі.
  • За словами заступниці прессекретаря Білого дому Карін Жан-Пʼєр, напад було скоєно злочинним угрупованням, яке, ймовірно, базується в Росії. США взаємодіє з російським урядом із цього питання.
  • JBS заявила, що не знайшла ознак витоку даних клієнтів, постачальників або співробітників у результаті злому.
  • Компанія припинила використання уражених серверів і попередила постачальників про можливі затримки в роботі.
  • Виконавчий директор JBS у США Андре Ногейра повідомив, що компанія відновлює уражені системи й більшість мʼясокомбінатів повернуться до роботи від сьогодні.
  • Швидке відновлення серверів послабить побоювання з приводу зростання цін на продукти харчування, пише Reuters.

Важливі цифри

JBS контролює близько 20% потужностей по забою великої рогатої худоби та свиней у США. Загалом, JBS є найбільшим у світі постачальником мʼяса з понад 150 заводами в 15 країнах, зазначає BBC.

Контекст

Кібератака на JBS сталася всього через місяць після нападу хакерів із Росії на Colonial Pipeline – найбільший паливний трубопровід у США. Це на кілька днів зупинило доставку палива на південний схід країни. Як наслідок, виник дефіцит і зросли ціни на пальне. Керівництво Colonial Pipeline заплатило хакерам майже $5 млн у криптовалюті протягом декількох годин після нападу. Отримавши платіж, злочинці надали оператору інструмент розшифровки для відновлення його відключеної комп’ютерної мережі. Однак частково відновити роботу трубопровід зміг лише через кілька днів. 

Тривалі зупинки заводів JBS можуть призвести до зростання цін на мʼясо для американських споживачів під час літнього сезону грилю та порушити експорт мʼяса в період високого попиту з боку Китаю. За даними Міністерства сільського господарства США, ціни на шматки яловичини, що поставляються оптовим покупцям, уже підскочили більш ніж на 1%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні