Категорія
Новини
Дата

НБУ дозволив купувати валюту без обмежень в регіонах, які перебувають під загрозою окупації

Національний банк послабив обмеження на валютному ринку, пише пресслужба регулятора. На територіях, які можуть окупувати, українці можуть без обмежень знімати готівкову національну та іноземну валюти. Військовослужбовці зможуть відкривати банківські рахунки на підставі військового квитка.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Банки зможуть відкривати рахунки військовим та здійснювати їхню ідентифікацію та верифікацію на підставі військового квитка.
  • Клієнти та територіях, які може окупувати Росія, не мають обмежень для зняття готівки з банківських рахунків. Вони також можуть без обмежень купувати метали та іноземну валюту за умови, що вони є у відділенні банку. Керівник банку приймає рішення про такі операції.
  • НБУ також визначив, що заборона на проведення операцій російських і білоруських резидентів чи кінцевих бенефіціарів не поширюється на соціальні виплати, виплати заробітної плати, оплату комунальних послуг, сплату податків, зборів та інших обов’язкових платежів.
  • Резиденти та нерезиденти зможуть здійснювати перекази благодійним фондам також в іноземній валюті. Але це стосується тільки фондів, які допомагають армії, територіальній обороні, соціальному захисту населення.
  • Якщо за операції з експорту та імпорту товарів банку заплатили російськими чи білоруськими рублями, можна обміняти ці кошти на іншу валюту і зарахувати їх на рахунок клієнта.

Контекст

В Україні тимчасово заборонено купувати іноземну валюту у зв’язку із запровадженням в країні воєнного стану, натомість продати валюту можна у працюючих відділеннях банків, операторів поштового зв'язку та в обмінниках, без обмежень.

НБУ з 1 березня послабив низку заборон на операції в іноземній валюті. Замість повної заборони на видачу готівкових коштів з рахунку клієнта в іноземній валюті встановлено обмеження обсягом до 30 000 грн на день.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні