Категорія
Новини
Дата

НБУ хоче створити мережу із 1000 банківських відділень, які точно працюватимуть у блекаут – Пишний

НБУ веде перемовини з банками для створення національної мережі з близько 1000 відділень із резервними джерелами енергопостачання, яка буде доступна для використання усіма системно-важливими банками та працівниками НБУ. Про це Forbes розповів голова Нацбанку Андрій Пишний.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми називаємо це умовно «банк незламності» або power banking, – зазначив Пишний. – Це периметр, в якому буде функціонувати уся банківська мережа на випадок екстремально критичної ситуації».
  • За його словами, однією з перших реакцій банківської системи на перебої з електропостачанням після російських атак було запровадження «Ощадбанком» та «Приватом» «національного роумінгу» карток. Це однакові тарифи для усіх карток, незалежно від того, чий ви клієнт.
  • «Зараз працюємо, щоб розширити цю ідею і на інші банки», – сказав Пишний. Також НБУ веде діалог з мережами АЗС, щоб у них також була опція зняття готівки на касах. додав він.
  • НБУ орієнтується на те, щоб банки могли забезпечити у критичних ситуаціях роботу не менш ніж 35% мережі, зазначив очільник регулятора. «Вчорашній блекаут показав, що навіть за таких умов система здатна забезпечувати вищий відсоток», – додав він. Йдеться про 14 системно-важливих банків. Станом на вечір 23 листопада, за даними НБУ, працювало близько 45% мережі відділень «системних» фінустанов.

Контекст

Системи українських банків не постраждали внаслідок нової ракетної атаки Росії на критичну інфраструктуру України. За даними НБУ станом на 17:00 23 листопада, платіжні картки обслуговуються, безготівкові розрахунки функціонують у штатному режимі. У пресслужбі ПриватБанку повідомили, що більшість банківських послуг, як і раніше, доступні у дистанційному режимі цілодобово.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні