Категорія
Новини
Дата

НБУ пояснив стрімке сповільнення інфляції «непередбачуваними» факторами

Зростання споживчих цін у березні на 3,2% р/р було нижчим за прогноз Національного банку, опублікований у січні – 5% р/р. Головна причина – стрімке падіння цін на сирі продукти харчування, йдеться у коментарі НБУ. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Відхилення від прогнозу забезпечила динаміка компонентів, що мають мало передбачуваний характер, насамперед цін на сирі продукти харчування, пояснив НБУ. 
  • Стрімкіше здешевлення сирих продуктів повʼязане передусім з тимчасовими чинниками, вплив яких, вірогідно, вичерпається в другому півріччі 2024 року, зазначається у коментарі.
  • До них належать: ефекти значних минулорічних врожаїв та мʼякої зими цього року, а також наслідки транспортної блокади західних кордонів. 
  • Зокрема, обмеження експорту збільшило пропозиції окремих продуктів харчування на внутрішньому ринку. Крім того, повільніше, ніж очікувалося, дорожчало пальне як через стриманіше зростання світових цін на нафту, так і через теплу зиму. 
  • Водночас фундаментальний інфляційний тиск, на який має найбільший вплив монетарна політика Нацбанку, послаблювався помірно і був близьким до прогнозу НБУ. Базова інфляція в березні сповільнилася до 4,2% р/р. Як пояснили в НБУ, стрімкіше уповільнення базової інфляції стримували наслідки блокади західних кордонів, передусім через здорожчання імпорту, а також подальше зростання витрат бізнесу на оплату праці. 
  • Усі ці фактори НБУ обіцяє враховати під час ухвалення рішень із монетарної політики та в оновленому макропрогнозі, який буде оприлюднено 25 квітня 2024 року. Детальніший макроекономічний прогноз буде опубліковано в Інфляційному звіті 2 травня 2024 року.

Контекст

Індекс споживчих цін (ІСЦ) у березні збільшився на 0,5% до попереднього місяця, свідчать дані Державної служби статистики. Такий показник є дуже низьким для першого місяця весни, коли ціни зазвичай сезонно зростають не менш як на 1% до лютого.

Динаміка ІСЦ у річному вимірі сповільнилася до 3,2% після 4,3% у лютому. Таким чином, інфляція знаходиться на мінімальному рівні за 41 місяць – меншою вона була тільки в 2020 році, під час штучної зупинки глобального споживчого попиту, викликаного пандемією COVID-19.

НБУ пояснив стрімке сповільнення інфляції «непередбачуваними» факторами /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні