Категорія
Новини
Дата

Споживча інфляція в березні сповільнилася до 3,2%

Індекс споживчих цін (ІСЦ) у березні збільшився на 0,5% до попереднього місяця, свідчать дані Державної служби статистики. Такий показник є дуже низьким для першого місяця весни, коли ціни зазвичай сезонно зростають не менш як на 1% до лютого.

Ключові факти

  • Динаміка ІСЦ у річному вимірі сповільнилася до 3,2% після 4,3% у лютому. Таким чином, інфляція знаходиться на мінімальному рівні за 41 місяць – меншою вона була тільки в 2020 році, під час штучної зупинки глобального споживчого попиту, викликаного пандемією COVID-19.
  • Динаміка зростання цін на продукти харчування в річному вимірі скоротилася до 0,2%. Зокрема, ціни на яйця на 34% нижчі, ніж торік, на олію – на 17%, на овочі – на 12%, на цукор – на 13%.
  • Тим часом ціни на пальне перейшли до зростання на 11% у річному вимірі.
  • Сповільнення інфляції стало позитивним сюпризом для Національного банку України, який у січневому прогнозі очікував інфляцію 5% на березень. Отже, фактичне відхилення траєкторії вниз становило 1,8 в.п., що є дуже значним на такій короткій дистанції. Це посилює підґрунтя для подальшого обережного зниження процентних ставок. Наступний перегляд процентних ставок НБУ відбудеться 26 квітня.
Споживча інфляція в березні сповільнилася до 3,2% /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні