Індекс споживчих цін (ІСЦ) у березні збільшився на 0,5% до попереднього місяця, свідчать дані Державної служби статистики. Такий показник є дуже низьким для першого місяця весни, коли ціни зазвичай сезонно зростають не менш як на 1% до лютого.
Ключові факти
- Динаміка ІСЦ у річному вимірі сповільнилася до 3,2% після 4,3% у лютому. Таким чином, інфляція знаходиться на мінімальному рівні за 41 місяць – меншою вона була тільки в 2020 році, під час штучної зупинки глобального споживчого попиту, викликаного пандемією COVID-19.
- Динаміка зростання цін на продукти харчування в річному вимірі скоротилася до 0,2%. Зокрема, ціни на яйця на 34% нижчі, ніж торік, на олію – на 17%, на овочі – на 12%, на цукор – на 13%.
- Тим часом ціни на пальне перейшли до зростання на 11% у річному вимірі.
- Сповільнення інфляції стало позитивним сюпризом для Національного банку України, який у січневому прогнозі очікував інфляцію 5% на березень. Отже, фактичне відхилення траєкторії вниз становило 1,8 в.п., що є дуже значним на такій короткій дистанції. Це посилює підґрунтя для подальшого обережного зниження процентних ставок. Наступний перегляд процентних ставок НБУ відбудеться 26 квітня.
Матеріали по темі
![Нова норма в економіці під час війни. Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук про облікову ставку, ВВП, валютні обмеження, «український кешбек» та зміни до «5-7-9» /Фото Єлизавета Сергієнко/Прес-центр НБУ](https://forbes.ua/static/storage/thumbs/80x80/b/98/01673a44-7b855a8825c6c38c3b8b55f72113798b.jpg?v=7148_1)
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.