Індекс споживчих цін (ІСЦ) у березні збільшився на 0,5% до попереднього місяця, свідчать дані Державної служби статистики. Такий показник є дуже низьким для першого місяця весни, коли ціни зазвичай сезонно зростають не менш як на 1% до лютого.
Ключові факти
- Динаміка ІСЦ у річному вимірі сповільнилася до 3,2% після 4,3% у лютому. Таким чином, інфляція знаходиться на мінімальному рівні за 41 місяць – меншою вона була тільки в 2020 році, під час штучної зупинки глобального споживчого попиту, викликаного пандемією COVID-19.
- Динаміка зростання цін на продукти харчування в річному вимірі скоротилася до 0,2%. Зокрема, ціни на яйця на 34% нижчі, ніж торік, на олію – на 17%, на овочі – на 12%, на цукор – на 13%.
- Тим часом ціни на пальне перейшли до зростання на 11% у річному вимірі.
- Сповільнення інфляції стало позитивним сюпризом для Національного банку України, який у січневому прогнозі очікував інфляцію 5% на березень. Отже, фактичне відхилення траєкторії вниз становило 1,8 в.п., що є дуже значним на такій короткій дистанції. Це посилює підґрунтя для подальшого обережного зниження процентних ставок. Наступний перегляд процентних ставок НБУ відбудеться 26 квітня.
Матеріали по темі
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.