Категорія
Новини
Дата

НБУ та Мінфін просять у МВФ додаткове фінансування – до $2,8 млрд за програмою екстреної підтримки RFI

Національний банк обговорює з Міжнародним валютним фондом варіанти підтримки економіки та фінансового сектора України у період воєнного стану, повідомили в прес-службі банку. 

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Зокрема, голова НБУ Кирило Шевченко, як керуючий від України в МВФ, разом із міністром фінансів України Сергієм Марченком звернулися до Фонду із проханням виділити Україні додаткове фінансування за програмою екстреної підтримки Фонду для його держав-членів – RFI (Rapid Financing Instrument – інструментом швидкого фінансування). 

Обсяги фінансування за RFI обмежені 50% квоти країни на рік та 100% квоти на кумулятивній основі (хоча до кінця 2021 року ці обмеження для протистояння пандемії були підвищені до 100% та 150% відповідно). Квота України у МВФ – 2 млрд СПЗ, або $2,8 млрд. Але точну суму можливого фінансування в НБУ поки що не називають. «Це питання результату перемовин», – підкреслюють у пресслужбі НБУ. Фінансові умови RFI є подібними до умов SBA, отримані кошти мають бути виплачені через 3,25–5 років. 

RFI надає можливість швидкого доступу до фінансової допомоги тим країнам, які стикнулися із терміновими потребами платіжного балансу, зокрема, внаслідок воєнних конфліктів. Дизайн RFI розроблений для випадків, коли започаткування повноцінної програми економічних реформ є неможливим. Водночас, держава-член, яка звертається по таку допомогу, повинна співпрацювати з Фондом для вирішення проблем з її платіжним балансом та мати загальний перелік заходів економічної та фінансової політики, які вона планує здійснювати з цією метою. 

«Експерти Фонду позитивно оцінили всі заходи, вжиті НБУ для забезпечення неперервності функціонування фінансової системи під час воєнного стану», – говорять у пресслужбі регулятора. 

Крім того, наразі розглядаються додаткові варіанти екстреної фінансової підтримки України. Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва запевнила, що у Фонді активно працюють над усіма можливими варіантами фінансової підтримки нашої держави. Група Світового банку також відреагувала на ситуацію в Україні. Сторони обговорюють пакет фінансової підтримки за проєктом Другої позики на політику розвитку у сфері економічного відновлення.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні