Категорія
Новини
Дата

НБУ визнав Укрбудінвестбанк неплатоспроможним

Правління Національного банку України ухвалило рішення про віднесення АТ «Український будівельно-інвестиційний банк» до категорії неплатоспроможних. Про це йдеться у повідомленні пресслужби НБУ.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Частка фінустанови становила 0,04% від активів платоспроможних банків станом на 1 вересня 2023 року, отже, віднесення банку до категорії неплатоспроможних не впливає на стабільність банківського сектору України, наголошується у повідомленні. 
  • Рішення про віднесення Укрбудінвестбанку до неплатоспроможних ухвалене, зокрема, через відсутність дієвих заходів з боку банку щодо поліпшення фінансового стану, заявили в НБУ.
  • У повідомленні Нацбанку зазначено, що кожен вкладник банку отримає від Фонду гарантування вкладів відшкодування в повному розмірі вкладу, включно з відсотками, нарахованими станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку.
  • Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам банку на 1 вересня 2023 року становить 606 млн грн.

Контекст

Акціонерне товариство «Укрбудінвестбанк» становило 0,04% в загальному обсязі платоспроможних банків України. Станом на 1 серпня в установи було 1,667 млрд грн активів та 1,367 млрд грн зобов’язань, капітал – 300 млн грн. 

Кінцевий бенефіціарний власник банку – Демʼяненко Світлана Анатоліївна. Їй належить частка у 74,93%, свідчать дані Youcontrol. До червня 2020 року 46,3% акцій належали зятю Юлії Тимошенко Артуру Чечьоткіну. Акціонерами банку Чечьоткін та Дем’яненко стали одночасно – у 2016 році вони викупили банк у Нвера Мхитаряна (53,6896% акцій) і швейцарської компанії Aspra Finanz Holding AG (46,3104%).  

Укрбудінвестбанк входить до однойменної групи, в якій Дем’яненко є ключовою особою, вказує Youcontrol. Також до групи входять ТОВ «ФК «Фінансовий світ», ТОВ «ФК «Конверсія» та ТОВ «Перша інкасаторська компанія», «Житлово-Будівельний кооператив «Дрім Хауз» і «Будівельна група «Авторитет». 

Ще 4 серпня Нацбанк відніс Укрбудінвестбанк до категорії проблемних, але після цього фінансовий стан банку лише погіршився, а менеджмент та власники істотної частки не вжили належних заходів для запобігання настанню неплатоспроможності, зазначили в НБУ. 

Не так давно регулятор вживав заходи й до іншої установи з групи. Так, 5 червня НБУ оштрафував фінансову компанію «Конверсія» на 1,32 млн грн «за порушення вимог». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні