Категорія
Новини
Дата

НБУ виключив власника сервісу Fondy з реєстру платіжних систем. У компанії відреагували (доповнено)

Національний банк скасував реєстрацію участі ТОВ «ФК «Елаєнс» (ТМ Fondy) у платіжних системах через загрозу національній безпеці України. Про це йдеться у повідомленні пресслужби НБУ. Минулого тижня АМКУ дозволив грузинському TBC придбати сервіс Fondy в української «Елаєнс». У платіжній платформі Fondy рішення НБУ вважають необґрунтованим.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ТОВ «ФК «Елаєнс» – непрямий учасник міжнародних платіжних систем Visa та Mastercard, діє під брендом Fondy та має ліцензію на надання фінансових платіжних послуг. 
  • Протягом лютого – квітня 2024 року НБУ отримав від правоохоронних органів інформацію, що діяльність компанії «містить ризики виникнення загроз національній безпеці України». 
  • Підтвердження цьому НБУ отримав від державного органа спеціального призначення з правоохоронними функціями, йдеться у повідомленні.
  • За даними співрозмовника Forbes в одній з держструктур, знайомого зі змістом інформації, яку правоохоронні органи надали НБУ, йдеться про використання сервісу для операцій на тимчасово окупованій території, роботу в РФ до повномасштабного вторгнення і можливе використання Fondy для ухилення від оподаткування українськими компаніями.
  • Після цього Нацбанк скасував реєстрацію ТОВ «ФК «Елаєнс» як непрямого учасника міжнародних платіжних систем Visa та Mastercard. 
  • Доповнено. Власниця платіжної платформи Fondy Валерія Вагоровська заявила Forbes Ukraine, що компанія категорично не згодна з рішенням НБУ і вважає його «несправедливим та необґрунтованим». Платформа закликала СБУ опублікувати докази того, що дії компанії можуть бути загрозою нацбезпеці.
  • За її словами, компанія стала об’єктом тиску на бізнес і має намір «захищатися всіма доступними законними способами».
Матеріали по темі

Контекст

«Елаєнс» – компанія, що оперує сервісом Fondy в Україні. Fondy Payments Ltd відповідає за міжнародну мережу: компанія має можливість обслуговувати клієнтів у 39 країнах. Власне Fondy є лише торговою маркою, йдеться в письмовому коментарі пресслужби НБУ. Власницею марки через 95% у австрійській «В енд А Холдінг» є Валерія Вагоровська.

За січень – лютий 2024 року частка «Елаєнс» серед непрямих учасників карткових платіжних систем становила 21,82% від кількості та 9,35% від суми операцій з платіжними картками, здійснених непрямими учасниками. Водночас частка компанії в загальному обсязі операцій небанківських надавачів платіжних послуг коливалася на рівні близько 2%, за даними НБУ.

25 квітня Антимонопольний комітет дозволив грузинській банківській групі через компанію TBC International Holdings Limited (Велика Британія) викупити Fondy в «Елаєнс» та ірландської Fondy Payments Ltd.

Про можливий продаж Fondy Forbes стало відомо наприкінці березня від трьох співрозмовників на фінансовому ринку, дотичних до угоди. Вони спілкувалися на правах анонімності через відсутність повноважень оголошувати про це публічно.

Імʼя покупця – TBC – озвучив один із них. Сума угоди – близько €5 млн, додав співрозмовник. 

Тоді представники TBC Bank та Fondy відмовилися коментувати цю інформацію. Вперше TBC Bank Group звернулася до АМКУ ще наприкінці лютого. Заяву повернули через невідповідність вимогам. Повторний пакет документів грузинська компанія надіслала 15 березня. Для завершення угоди потрібен також дозвіл НБУ. Більше про потенційну угоду читайте в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні