Категорія
Компанії
Дата

Драма Fondy у трьох актах та зрив угоди на €5 млн. Чому НБУ заблокував бізнес одного з найбільших платіжних сервісів через «загрозу нацбезпеці». Forbes дізнався причини й майбутні сценарії

Драма Fondy у трьох актах та зрив угоди на €5 млн. Чому НБУ заблокував бізнес одного з найбільших платіжних сервісів через «загрозу нацбезпеці». Forbes дізнався причини й майбутні сценарії /колаж Анастасія Решетнік

колаж Анастасія Решетнік

Forbes дізнався, що може критися за словами «загроза національній безпеці України», якими НБУ пояснив рішення скасувати реєстрацію участі сервісу Fondy у платіжних системах. Велика історія про проблеми одного з найбільших платіжних сервісів країни.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

30 квітня спортивний клуб Smartass повідомив клієнтам про проблеми з онлайн-оплатою на сайті та у застосунку через зміну платіжного провайдера. Складнощі можуть тривати кілька днів, уточнили у клієнтській підтримці компанії. Як і значна частина українського e-commerce, як-от Uklon, Glovo Bolt Food чи онлайн-школа англійської EnglishDom, мережа користувалася сервісом Fondy.

Ввечері 29 квітня Національний банк оголосив, що скасовує реєстрацію юрособи Fondy «ФК «Елаєнс» як учасника платіжних систем Visa чи Mastercard. Серед причин, як дізнався Forbes – велика доповідна записка СБУ про роботу сервісу у Росії та на тимчасово окупованих територіях.

«НБУ отримав документально підтверджену інформацію, що діяльність учасника міжнародної платіжної системи містить ризики виникнення загроз національній безпеці України», – йдеться у релізі регулятора. Але це не єдиний та, ймовірно, не ключовий аргумент. Є низка питань і до бізнес-моделі сервісу.

Рішення фактично заблокувало бізнес Fondy та поставило під сумнів майже фіналізовану угоду з продажу Fondy грузинському TBC Bank. «Ми точно знаємо, що доказів тому, що дії нашої компанії можуть бути загрозою нацбезпеці, немає», – йдеться у письмовому коментарі засновниці Fondy Валерії Вагоровської, переданому через пресслужбу.

Які аргументи мав НБУ для жорсткого рішення та які тепер перспективи Fondy в Україні? 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні