Категорія
Новини
Дата

НБУ знизив облікову ставку до 20% та обмежив можливості банків вкладатися у депсертифікати

Правління Національного банку знизило облікову ставку з 22% до 20%. Також регулятор суттєво скоротив показник частки залишків депозитів фізосіб, від якого залежать ліміти вкладень банків у депозитні сертифікати. Про це на брифінгу 14 вересня повідомив голова НБУ Андрій Пишний. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У релізі НБУ про зміну ставки зазначається, що попри суттєве уповільнення індексу інфляції до 8,6% у серпні (це нижче прогнозу Нацбанку), потенціал швидкого зниження темпів росту цін практично вичерпався.
  • Основні фактори подальшого зниження інфляції, за оцінкою НБУ: кращі врожаї, що обмежуватимуть зростання цін у наступні місяці, фіксація тарифів на житлово-комунальні послуги, стійкість валютного ринку.
  • «З іншого боку, тиск на витрати бізнесу залишатиметься значним як через втрати, пов’язані з війною, так і через подорожчання електроенергії та пального. Цей чинник може стримувати сповільнення інфляції», – зазначається у релізі Нацбанку.
  • Окрім факторів, пов’язаних з війною й російськими атаками на цивільну інфраструктуру України НБУ цього разу відзначив додадковий ризик – зниження обсягів чи втрату постійних надходжень міжнародної допомоги через невчасне чи неповне виконання умов програми МВФ.
  • Також НБУ знизив до 35% з поточних 70% частку залишків строкових депозитів фізичних осіб, що враховується під час розрахунку ліміту вкладень банків у тримісячні депозитні сертифікати Нацбанку. Нові правила вступають у дію 18 вересня.
  • «Це посилить стимули для банків надалі конкурувати за вкладників і нарощувати портфелі строкових депозитів», – зазначається у повідомленні регулятора.
  • Ставка за тримісячними депсертифікатами й надалі дорівнюватиме обліковій ставці, однак ставки за депсертифікатами овернайт та кредитами рефінансування знижені на 2 відсоткові пункти, кожна до 16% та 22% відповідно.

Контекст

27 липня НБУ вперше з червня минулого року знизив облікову ставку з 25% до 22% з огляду на сповільнення інфляції та доволі стійку ситуацію на валютному ринку.

Тоді регулятор у своєму макропрогнозі змінив оцінку інфляції на кінець року з 14,8% до 10,6%.

На початку війни Національний Банк вирішив не змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 10%, намагаючись зберегти стабільність фінансового сектору іншими методами.

2 червня 2022 року НБУ різко підняв облікову ставку до 25%, що стало одним з найбільш різких підвищень в історії. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні