Категорія
Новини
Дата

НБУ знизив облікову ставку з 25% до 22% та поліпшив прогноз зростання економіки

Національний банк уперше з червня минулого року змінив облікову ставку – знизив її з 25% до 22%. Також регулятор прогнозує подальше сповільнення інфляції і швидші темпи економічного зростання до кінця 2023 року. Про це на брифінгу повідомив голова НБУ Андрій Пишний. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Також знижено ставку за депозитними сертифікатами овернайт на 2 в.п., до 18%, а за кредитами рефінансування – на 3 в.п., до 24%.
  • Стрімке сповільнення інфляції та стійка ситуація на валютному ринку уможливлюють початок циклу зниження облікової ставки, наголосили в Нацбанку. 
  • НБУ знову переглянув свій прогноз зростання ВВП України у 2023 році – з 2% до 2,9%. Зростання внутрішнього попиту в умовах стабільного функціонування енергосистеми та макрофінансової стійкості сприяло подальшому відновленню економічної активності, зазначає регулятор. 
  • Інфляція знижується стрімкіше за прогнози НБУ – з більш ніж 26% на початку року вона сповільнилася до 12,8% у червні (в річному вимірі). Тож у своєму макропрогнозі регулятор змінив оцінку інфляції на кінець року з 14,8% до 10,6%. 
  • Зростання цін сповільнюватиметься через поступове зниження світової інфляції та все ще доволі жорстких монетарних умов в Україні, зазначають у НБУ. Також серед головних факторів незмінність тарифів на більшість житлово-комунальних послуг, курсова стійкість, насичення ринків продовольства та пального, а також зниження світових цін на енергоносії. 
  • Водночас надалі інфляція знижуватиметься не так швидко, як у попередні місяці, вважають у НБУ. Це пов’язано з вичерпанням ефекту бази порівняння, поверненням довоєнного рівня оподаткування пального та червневим підвищенням цін на електроенергію для побутових споживачів. До того ж певний негативний вплив матимуть російські теракти на півдні України, зокрема підрив Каховської ГЕС. 

Головні ризики для економіки:

  • ключовий ризик – триваліший термін повномасштабної війни, ніж прогнозується, а також непередбачувані характер та інтенсивність війни. Зараз базовий прогноз НБУ – зниження безпекових ризиків у середині 2024 року; 
  • зниження обсягів чи втрата ритмічності надходження міжнародної допомоги; 
  • поновлення істотного дефіциту електроенергії внаслідок значних руйнувань енергетичної інфраструктури, що призведе до обмеження економічної активності та експорту, збільшення потреби в імпорті та, відповідно, посилення тиску на валютному ринку; 
  • нові масштабні теракти, які обмежуватимуть експортну логістику, а також економічний потенціал країни загалом; 
  • виникнення додаткових бюджетних потреб (для підтримання обороноздатності, ліквідації наслідків терактів тощо) і значних квазіфіскальних дефіцитів, зокрема в енергетичній сфері;  
  • подальші ускладнення для експорту агропродукції, зокрема за продовження чи розширення торговельних обмежень окремими європейськими країнами. 

Контекст

Підвищення облікової ставки до 25%, про яке регулятор оголосив 2 червня 2022 року, стало одним із найбільш різких в історії. На початку березня минулого року НБУ зафіксував ставку на довоєнному рівні в 10%. Тоді Нацбанк прагнув зберегти стабільність у фінансовому секторі переважно ручними методами: заморозив курс, заборонив значну частину операцій з валютою та намагався компенсувати попит на валюту продажем резервів. 

У травні ця логіка остаточно перестала працювати. НБУ довелося продати на міжбанку $3,4 млрд, тоді як у березні – травні інтервенції були близькими до $2 млрд щомісяця. Змінилися й умови в економіці: бізнес відновлюється після першого воєнного шоку та повертається до економічної логіки ухвалення рішень, заявляли тоді в НБУ.

В НБУ заявляли, що оновлений макропрогноз передбачає початок циклу зниження облікової ставки в IV кварталі 2023 року. Та через кращі, ніж очікувалось, макроекономічні показники регулятор згодом допустив зниження ставки раніше за прогноз. Що і сталось у липні 2023 року – НБУ знизив ставку до 22%.

НБУ бачить позитивні тенденції в економіці й не виключає перегляд прогнозу зростання ВВП у 2023-му, який наразі становить 2%, сказав під час Форуму підприємців Forbes заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук.

Серед позитивних факторів, які відзначив Ніколайчук, – міжнародні резерви, що перевищили $37 млрд на кінець травня. «У червні очікуємо ще більше», – додав він. Інший момент – позитивна ситуація на валютному ринку: готівковий курс гривні майже зрівнявся з курсом на міжбанку. Інфляція знизилася до 15,3%, НБУ має стійкий дезінфляційний тренд. Макрофінансова стабільність сприяє продовженню відновлення економічної активності, сказав Ніколайчук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні