Німеччина поспішає інтегрувати українських біженців у свій ринок праці. Роботодавці послаблять низку вимог /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Німеччина поспішає інтегрувати українських біженців у свій ринок праці. Роботодавці послаблять низку вимог

Getty Images

Німеччина намагається прискорити інтеграцію десятків тисяч українських біженців на свій ринок праці. Уряд 18 жовтня запропонував компаніям послабити вимоги до знання німецької мови та забезпечити додаткове навчання, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Німецькі урядовці сподіваються заручитися підтримкою компаній, агенцій з працевлаштування та асоціацій, які взяли на себе добровільні зобовʼязання. Координуватиме звʼязки з ними спеціальний представник Федерального агентства зайнятості Даніель Терзенбах.
  • Німецька економіка терміново потребує робочої сили та кваліфікованих працівників, заявив міністр праці Губертус Хайль. «Робота також веде до інтеграції», – додав він.
  • За даними Федерального агентства зайнятості, рівень зайнятості українців у Німеччині становить 19%. «Але цього далеко недостатньо», – сказав Хайль на пресконференції.
  • Нові кроки спрямовані, зокрема, на надання допомоги десяткам тисяч українських біженців, які закінчили або збираються закінчити курси інтеграції, запропоновані урядом Німеччини.
  • Очікується, що після закінчення таких курсів біженці шукатимуть роботу, інакше вони ризикуватимуть втратити державну допомогу. Центри зайнятості намагатимуться знайти потрібних працівників із відповідною кваліфікацією.

Контекст

З моменту повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року понад 1 млн українців рятувалися від війни в Німеччині.

За даними німецького уряду, у липні в країні було близько 196 600 працюючих громадян України, з яких 154 600 були працевлаштовані за умови сплати соціальних внесків, а 42 000 – малооплачувані або працювали неповний робочий день. На вересень у Німеччині знаходилося 205 970 безробітних українців.

Близько 6 млн українців досі перебувають за кордоном через російське вторгнення. Залишитися там назовсім можуть від 1,3 млн до 3,3 млн залежно від оптимістичного чи песимістичного сценарію. Про це йдеться в дослідженні Центру економічної стратегії (ЦЕС), яке ґрунтується на даних двох хвиль соціологічних опитувань, проведених дослідницькою агенцією Info Sapiens у листопаді–грудні 2022-го та квітні–травні 2023 року.

Неповернення українців суттєво впливатиме на українську економіку, яка може втрачати від 2,7% до 6,9% ВВП щорічно, зазначають автори звіту. Більшість вимушених переселенців знайшли місце у Польщі та Німеччині. Поїхали з України здебільшого жінки у віці 35–49 років та діти. Хто ці люди і чи планують вони повертатися, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні