Категорія
Війна
Дата

«Діаспора надала Україні допомоги на $500 млн». Голова Світового конгресу українців Павло Ґрод про повернення біженців, сильний український світ та боротьбу з російської пропагандою

Павло Ґрод: «Ми створюємо сильний український світ» /надано пресслужбою

Павло Ґрод: «Ми створюємо сильний український світ» Фото надано пресслужбою

Як Україні залучити інвестиції та повернути біженців після війни, чому російські наративи домінують в Африці та Латинській Америці та чи втомився Захід від війни? Інтервʼю з головою Світового конгресу українців Павлом Ґродом.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Канадець українського походження Павло Ґрод впʼяте за рік приїхав в Україну. В цей раз – на форум Ялтинська Європейська Стратегія (YES)-2023. Ґрод очолює Світовий конгрес українців – організацію що обʼєднує багатомільйонну українську діаспору в 70 країнах.

Під час війни бюджет конгресу збільшився у 25 разів, до $25 млн. Організація закуповує та доставляє в Україну гуманітарну допомогу, енергетичне обладнання, військову техніку. Ще один напрям роботи – міжнародний. «Ми створюємо сильний український світ», – каже Ґрод. 

Яка роль української діаспори під час війни та як Україна може залучити її до відбудови?

Інтерв’ю скорочено та відредаговано для ясності. 

Що собою представляє Світовий конґрес українців та на чому сконцентрований під час війни?

Третина українців живуть за межами країни. Важливо, щоб ці українці інтегрувались, але не асимілювались в інших країнах. Щоб вони лишались свідомими українцями, які будуть підтримувати Україну. 

Пріоритет Світового конґресу українців: перемога України у війні, післявоєнна відбудова і сильний український світ закордоном. 

Ми обʼєднуємо організації українців у 70 країнах. Наші громади в цих країнах працюють над тим, щоб підсилити підтримку України. Уряди підтримують Україну, коли цього вимагає громадянське суспільство.

Як це виглядає на практиці?

Наприклад, 24 лютого 2023-го ми організували масштабну акцію на підтримку України у майже 400 містах світу. Ці акції висвітлювалися у місцевих ЗМІ, наші представники дають інтервʼю мовою країни проживання, де розповідають правду про війну. 

Інший важливий напрям – це фінансова підтримка України. Організації, які входять до конґресу з 24 лютого передали Україні гуманітарної допомоги на $500 млн. Окремо Світовий конґрес українців зібрав $90 млн в рамках проєкту United wih Ukraine, щоб закуповувати обладнання для ЗСУ. 

На початку війни територіальна оборона мала брак усього: аптечки, бронежилети, шоломи. Тоді ми сконцентрувались на цих позиціях. Зараз ми купуємо дрони, бронетехніку. На цьому тижні передаємо 27 британських броньованих машин та вантажівок для ТРО. Також ми фінансуємо ремонт і модернізацію цієї техніки. 25 таких машин вже на передовій. 

Світовий конгрес українців закуповує дрони та бронетехніку для ЗСУ

Світовий конгрес українців закуповує дрони та бронетехніку для ЗСУ

Ще один напрям нашої роботи – це проєкт Energize Ukraine. Ми співпрацюємо з Міністерством енергетики, з «Укренерго», а також іншими державними та приватними компаніями. Вони надають нам перелік необхідного, з яким мий йдемо до західних енергетичних компаній і просимо їх закрити ці потреби. 

Новий етап цієї роботи – це енергетична автономність українських шкіл та лікарень, які постраждали від російської агресії. В жовтні плануємо завершити пілотний проєкт у Чернігові. Сонячні панелі та акумулятори, які ми поставимо, мають повністю забезпечити одну з найбільших шкіл області енергією. 

З цим пілотним проєктом ми будемо звертатись до донорів, енергокомпаній, щоб вони допомогли масштабувати програму. Вартість такої модернізації однієї школи – до $75 000. 

Скільки всього шкіл та лікарень плануєте обладнати сонячними панелями?

Наша мета – обладнати сонячними панелями 100 шкіл та госпіталів до кінця 2024-го. Тобто вартість всього проєкту – біля $7,5 млн. Обирати школи та госпіталі будемо разом з місцевими владами та Міністерством енергетики, щоб цей проєкт приніс якомога більше користі.  

Ви говорили про сильний український світ. Що це значить?

Це третій напрям нашої роботи – побудувати сильний український світ. За останні три місяці я обʼїхав десять країн, щоб зустрітися з високопосадовцями та українськими громадами. Зараз головна проблема – це відсутність українських шкіл та садочків. Це важливо, щоб українські діти вчили українську мову та не втрачали звʼязку з батьківщиною. Бо якщо діти не будуть знати українську мову, культуру, то вони не повернуться в Україну. 

Українські школи та садки – це можливість українським біженцям отримати роботу і не бути залежними від соціальної підтримки урядів. Ведемо перемовини з Міністерством освіти України та європейськими міністерствами, щоб розробити план створення мережі українських садочків та шкіл. 

Ми пропонуватимемо міністру освіти України ухвалити рішення про визнання в Україні шкільного навчання в інших країнах, бо зараз діти фактично змушені вчитись одразу у двох школах – вдень в іноземних, а ввечері онлайн – в українській.   

Як змінився бюджет вашої організації після 24 лютого 2022-го? Які джерела фінансування? 

До повномасштабного вторгнення наш бюджет був близько $1 млн. Сьогодні наш бюджет понад $25 млн. Це не означає, що у нас настільки зросли адміністративні витрати. Більшість цих грошей, близько $23 млн ми направляємо на матеріальну підтримку України, на спорядження для ЗСУ. Усі інші кошти спрямовані на глобальну адвокацію, на підтримку України та розбудову сильних українських громад у всьому світі.

Джерела фінансування – виключно приватні донори. Ми не отримуємо гроші від урядів жодної країни. Це нам дозволяє бути незалежними. Єдиним винятком є випадки, коли уряди (наприклад, провінція Альберта в Канаді) хочуть підтримати Unite With Ukraine (спорядження для захисників України) або Energize Ukraine (щоб відновити українську електромережу).

Павло Ґрод. Україна показує світу, що є інноваційною країною.

Павло Ґрод. Україна показує світу, що є інноваційною країною.

Ви співпрацювали з багатьма українськими урядами. Як на ваш погляд, змінилась українська влада під час війни?

Я працюю з українською владою від часів президенства Віктора Ющенко. Кожний рік Україна та українська влада мислить та діє більш по-західному, за винятком періоду дискредитованого Віктора Януковича. В деяких речах Україна є більш західною, ніж сам Захід: ЄС інколи більш забюрократизований.

Від початку російської війни проти України суттєво прискорився процес Євроатлантичної інтеграції. Україна також показує світу, що є інноваційною країною. Яскравий приклад – це електронний сервіс «Дія». 

Україну бачать по-різному в ЄС та в Азії, Африці. На цих континентах домінує російська пропаганда, яка розказує про всеосяжну корупцію в Україні. Як це можна змінити?  

Україна перемогла російську пропаганду в країнах, які є членами НАТО і ЄС, за винятком Угорщини. Вони бачать нову Україну, яка готова себе захищати, яка готова до швидких реформ. Раніше уявлення було іншим. Вони сприймали Україну як кволу пострадянську країну, яка не може вирватись з корупційного болота. 

У південному світі, в Латинській Америці, Азії, Африці дуже потужна російська пропаганда. Головний її акцент: Росія воює не з Україною, а з США. Ця теза знаходить свою аудиторію в цих країнах, оскільки вони мають свою історію стосунків з США.

Разом з українським парламентом, урядом, іншими громадськими організаціями ми багато часу приділяємо цим країнам. Працюємо з місцевими громадами, політиками, лідерами думок, щоб змінити укорінений наратив. В демократичних країнах це простіше зробити, в авторитарних – набагато складніше. 

Частіше можна почути, що Захід втомився від війн. Наскільки, на вашу думку, це відповідає дійсності?

Це не відповідає дійсності. Країни G7 та ЄС затвердили довготривалі програми підтримки України. Ця підтримка є солідною, але ми не маємо нею легковажити. Так, є деякі республіканці в США, які закликають скоротити підтримку України, але їх абсолютна меншість. 

Що має зробити Україна, щоб повернути мільйони біженців? 

Частина людей повернеться сама після завершення війни. Зокрема біженці, які тримаються біля кордону, щоб повернутись якнайшвидше. З українцями, які адаптувались до життя закордоном складніше. Україна має створити умови для їх повернення. Серед дієвих інструментів – дозволити множинне громадянство, щоб українці могли спокійно приїжджати сюди працювати, чи робити бізнес. 

Ще один важливий крок – залучити якомога більше біженців до виборів, які будуть після закінчення війни. Люди мають відчувати, що вони надалі є частиною України.

Павло Ґрод і Ігор Танцюра. /ukrainianworldcongress.org

Павло Ґрод і командувач Сили ТрО Ігор Танцюра. Фото ukrainianworldcongress.org

В Канаді ви володієте приватною енергетичною компанією Rodan Energy. Що має зробити Україна, щоб стати цікавою для вашої компанії після закінчення війни? 

Наша компанія не займається бізнесом в Україні, оскільки я як голова Світового конґресу українців матиму конфлікт інтересів. Моя громадська діяльність і бізнес розділені.

Коли я вже не буду керівником конґресу, то можливо ми відкриємо філію в Україні. Що для цього має бути? Перше – західні країни мають створити інструменти страхування інвестицій в Україну. Сьогодні та після завершення війни, інвестиції в Україну мають бути застраховані від воєнних ризиків.

Друге – швидкі реформи, які дозволять увійти в ЄС. Це судова реформа, боротьба з корупцією та спрощення регламентів і законів. Реалізація цих двох задач дозволить Україні залучити інвестиції необхідні для стрімкого післявоєнного розвитку. 

Агропромисловість, енергетика, видобуток, виробництво – це сфери, в які Україна може залучити мільярди інвестицій. Відновлювальна енергетика – це майбутнє світу і Україна може стати одним з найбільших виробників обладнання для ВДЕ у світі. Зараз 70% обладнання для відновлювальної енергетики виробляється в Китаї. ЄС намагатиметься знизити цю залежність, і Україна може допомогти Європі. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні