Категорія
Новини
Дата

Німецький партнер «Газпрому» Wintershall Dea йде з Росії. Компанія оцінила збитки в €5,3 млрд

Німецька нафтогазова компанія Wintershall Dea оголосила про вихід з російського ринку. Про це йдеться в повідомленні концерну. Збитки від списання російських активів становитимуть €5,3 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Продовжувати наш бізнес у Росії недоцільно», – заявив гендиректор Wintershall Dea Маріо Мерен.
  • Wintershall Dea вийде з активів у Росії після виконання чинних зобовʼязань. Російський уряд обмежив діяльність західних компаній у країні, внаслідок чого активи Wintershall Dea в Росії виявилися «фактично експропрійовані», заявили в концерні.
  • Серед інших причин в компанії вказують на рішення президента та уряду РФ, які заднім числом знижують ціни, за якими спільні підприємства компанії в Росії можуть продавати «Газпрому» свої видобуті вуглеводні.
  • Збитки від списання російських активів компанія оцінила у €5,3 млрд.
  • З початком війни РФ проти України концерн Wintershall Dea скоригував свою фінансову структуру і більше не враховував діяльність у Росії під час планування, зазначив Мерен. «Агресивна війна несумісна з нашими цінностями. Вона зруйнувала співпрацю між РФ та Європою», – наголосив гендиректор компанії.

Контекст

У квітні минулого року Wintershall Dea, попри війну Росії в Україні, планувала зберегти російські проєкти через «загрозу мільярдних втратів».

Wintershall Dea брала участь у кількох проєктах з видобутку газу в Сибіру. Зокрема, розробці Південно-Російського родовища і блоків Ачимівських покладів Уренгойського родовища, які компанія освоює з «Газпромом».

Пізніше нафтогазовий концерн виявився замішаним у скандалі. Його запідозрили у причетності до війни. Wintershall Dea звинувачували у постачанні конденсату, який використовується «Газпромом» у виробництві пального для російських військових літаків. У компанії ці підозри відкинули.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні