Категорія
Новини
Дата

Німецький партнер «Газпрому» Wintershall Dea йде з Росії. Компанія оцінила збитки в €5,3 млрд

1 хв читання

Німецька нафтогазова компанія Wintershall Dea оголосила про вихід з російського ринку. Про це йдеться в повідомленні концерну. Збитки від списання російських активів становитимуть €5,3 млрд.

Ключові факти

  • «Продовжувати наш бізнес у Росії недоцільно», – заявив гендиректор Wintershall Dea Маріо Мерен.
  • Wintershall Dea вийде з активів у Росії після виконання чинних зобовʼязань. Російський уряд обмежив діяльність західних компаній у країні, внаслідок чого активи Wintershall Dea в Росії виявилися «фактично експропрійовані», заявили в концерні.
  • Серед інших причин в компанії вказують на рішення президента та уряду РФ, які заднім числом знижують ціни, за якими спільні підприємства компанії в Росії можуть продавати «Газпрому» свої видобуті вуглеводні.
  • Збитки від списання російських активів компанія оцінила у €5,3 млрд.
  • З початком війни РФ проти України концерн Wintershall Dea скоригував свою фінансову структуру і більше не враховував діяльність у Росії під час планування, зазначив Мерен. «Агресивна війна несумісна з нашими цінностями. Вона зруйнувала співпрацю між РФ та Європою», – наголосив гендиректор компанії.

Контекст

У квітні минулого року Wintershall Dea, попри війну Росії в Україні, планувала зберегти російські проєкти через «загрозу мільярдних втратів».

Wintershall Dea брала участь у кількох проєктах з видобутку газу в Сибіру. Зокрема, розробці Південно-Російського родовища і блоків Ачимівських покладів Уренгойського родовища, які компанія освоює з «Газпромом».

Пізніше нафтогазовий концерн виявився замішаним у скандалі. Його запідозрили у причетності до війни. Wintershall Dea звинувачували у постачанні конденсату, який використовується «Газпромом» у виробництві пального для російських військових літаків. У компанії ці підозри відкинули.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні