Категорія
Новини
Дата

Ніякого Telegram і WhatsApp. Для українських військових розробляють месенджер «Розмова»

1 хв читання

Програмісти з Держспецзвʼязку за власною ініціативою розробили месенджер для військових «Розмова», розповів в інтервʼю Forbes голова відомства Юрій Щиголь. Мати власний месенджер безпечніше, ніж користуватися популярними Viber, WhatsApp чи Telegram

Месенджер «Розмова» розробили програмісти Держспецзвʼязку. Спочатку його перевірять на рівень захищеності, а тоді вирішать, чи будуть пропонувати військовим, каже Щиголь.

Навіщо це? Так безпечніше. «Ми не можемо говорити про захищеність будь-яких додатків, адже обробка інформації означає, що вона десь зберігається певний час, – пояснює Щиголь. – Якщо ти носій держтаємниці і в тебе є певні знання та навички, треба себе обмежити в користуванні додатками».

Зараз українським військовим пропонують користуватися швейцарською програмою Threema, цей же месенджер використовує швейцарська армія. Він відповідає нормам Європейського Союзу щодо збереження даних.

У Google Play та App Store месенджер коштує $5. У Швейцарії цю вартість покриває армійський бюджет. В Україні ж Threema – це просто рекомендація. «Не можна змушувати військових користуватися іноземною програмою, яка не сертифікована в Україні», – каже Щиголь.

Як в інших країнах

  • У США військові використовують для комунікації американську платформу Wickr, яку в 2021 році придбала Amazon. За два роки армія США витратила на Wickr $14 млн.
  • Індійська армія розробила месенджер SAI – його сервери розміщуються в Індії, а код можуть змінювати місцеві розробники відповідно до своїх потреб.
  • У Франції для секретних комунікацій використовують відкритий протокол Matrix, який можна запустити на власному сервері. Станом на початок 2021-го у Matrix було 28 млн користувачів.

Небезпека соцмереж для військових

Ще в 2018 році Генеральний штаб Збройних сил України закликав військовослужбовців не користуватися месенджерами в зоні бойових дій.

«У месенджерів типу Telegram та Viber сервери знаходяться в Росії, а у WhatsApp та Skype – у США, – сказав тодішній начальник військ зв’язку Володимир Рапко. – Якщо ви відкрили месенджер і працюєте в ньому, то в ньому є всі дані про вас».

Коментар Rakuten Viber:

Дані українських користувачів Viber зберігаються і продовжують зберігатися в Amazon Web Services з дотриманням високої безпеки. Вони не зберігалися і ніколи не будуть зберігатися на серверах компанії в Росії.

При цьому абсолютно всі особисті чати у Viber зашифровані сквозним шифруванням і не зберігаються на серверах, компанія ніколи не має доступу до переписки своїх користувачів, у якій країні вони не були б.

У вересні цього року спеціальний месенджер для військових почала розробляти Noosphere Engineering School із Дніпра. У месенджер MilChat вклали понад $500 000. Розробники планували передати його Міністерству оборони України, але наразі доля MilChat не відома.

Оновлено: додали коментар Rakuten Viber

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні