Категорія
Новини
Дата

Ніякого Telegram і WhatsApp. Для українських військових розробляють месенджер «Розмова»

Програмісти з Держспецзвʼязку за власною ініціативою розробили месенджер для військових «Розмова», розповів в інтервʼю Forbes голова відомства Юрій Щиголь. Мати власний месенджер безпечніше, ніж користуватися популярними Viber, WhatsApp чи Telegram

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Месенджер «Розмова» розробили програмісти Держспецзвʼязку. Спочатку його перевірять на рівень захищеності, а тоді вирішать, чи будуть пропонувати військовим, каже Щиголь.

Навіщо це? Так безпечніше. «Ми не можемо говорити про захищеність будь-яких додатків, адже обробка інформації означає, що вона десь зберігається певний час, – пояснює Щиголь. – Якщо ти носій держтаємниці і в тебе є певні знання та навички, треба себе обмежити в користуванні додатками».

Зараз українським військовим пропонують користуватися швейцарською програмою Threema, цей же месенджер використовує швейцарська армія. Він відповідає нормам Європейського Союзу щодо збереження даних.

У Google Play та App Store месенджер коштує $5. У Швейцарії цю вартість покриває армійський бюджет. В Україні ж Threema – це просто рекомендація. «Не можна змушувати військових користуватися іноземною програмою, яка не сертифікована в Україні», – каже Щиголь.

Як в інших країнах

  • У США військові використовують для комунікації американську платформу Wickr, яку в 2021 році придбала Amazon. За два роки армія США витратила на Wickr $14 млн.
  • Індійська армія розробила месенджер SAI – його сервери розміщуються в Індії, а код можуть змінювати місцеві розробники відповідно до своїх потреб.
  • У Франції для секретних комунікацій використовують відкритий протокол Matrix, який можна запустити на власному сервері. Станом на початок 2021-го у Matrix було 28 млн користувачів.

Небезпека соцмереж для військових

Ще в 2018 році Генеральний штаб Збройних сил України закликав військовослужбовців не користуватися месенджерами в зоні бойових дій.

«У месенджерів типу Telegram та Viber сервери знаходяться в Росії, а у WhatsApp та Skype – у США, – сказав тодішній начальник військ зв’язку Володимир Рапко. – Якщо ви відкрили месенджер і працюєте в ньому, то в ньому є всі дані про вас».

Коментар Rakuten Viber:

Дані українських користувачів Viber зберігаються і продовжують зберігатися в Amazon Web Services з дотриманням високої безпеки. Вони не зберігалися і ніколи не будуть зберігатися на серверах компанії в Росії.

При цьому абсолютно всі особисті чати у Viber зашифровані сквозним шифруванням і не зберігаються на серверах, компанія ніколи не має доступу до переписки своїх користувачів, у якій країні вони не були б.

У вересні цього року спеціальний месенджер для військових почала розробляти Noosphere Engineering School із Дніпра. У месенджер MilChat вклали понад $500 000. Розробники планували передати його Міністерству оборони України, але наразі доля MilChat не відома.

Оновлено: додали коментар Rakuten Viber

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні