Категорія
Новини
Дата

Nokia допомогла запустити Росії систему шпигунства

Фінська компанія Nokia допомогла Росії створити масштабну систему для прослуховування телефонних розмов, перехоплення електронних листів і текстових повідомлень, а також для відстеження інших інтернет-звʼязків. Про це йдеться у розслідуванні The New York Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • The New York Times отримав документи компанії, згідно з якими протягом понад п’яти років Nokia надавала обладнання та послуги для зв’язку СОРМ («Система оперативно-розшукової діяльності» – інструмент для цифрового спостереження) з найбільшим постачальником телекомунікаційних послуг Росії МТС.
  • Nokia не розробляє саму технологію для перехоплення комунікації, але вона працювала з російськими компаніями для планування, оптимізації та усунення несправностей підключення системи СОРМ до мережі МТС.
  • Головна розвідувальна служба Росії, ФСБ, використовує СОРМ для прослуховування телефонних розмов, перехоплення електронних листів і текстових повідомлень, а також для відстеження інших інтернет-звʼязків.
  • Зокрема, її використовували для відстеження прихильників Олексія Навального. «Система також, швидше за все, використовується і зараз, оскільки президент Володимир Путін відсікає та замовчує антивоєнні голоси всередині Росії», – припускає видання.
  • Nokia, яка не заперечувала достовірність документів, заявила, що відповідно до російського законодавства вона зобовʼязана виготовляти продукти, що дозволять російському оператору звʼязку підключатися до системи СОРМ. Nokia також заявила, що не виробляє, не встановлює та не обслуговує обладнання СОРМ.

Контекст:

Після початку масштабної агресії Росії проти України Nokia заявила, що припинить продажі своєї продукції в Росії. Проте фінська компанія залишила після себе обладнання та програмне забезпечення, які допомагають функціонуванню СОРМ.

Документи за 2008–2017 роки свідчать, що Nokia знала, що вмикає російську систему спостереження. Ця робота була важливою для ведення бізнесу компанії в Росії, пише видання. Там вона стала провідним постачальником обладнання та послуг компаній з телекомунікацій – бізнес приносив сотні мільйонів доларів щорічного доходу.

«Протягом багатьох років транснаціональні компанії користувалися зростаючим попитом на нові технології у Росії. Тепер глобальне обурення найбільшою війною на європейській території після Другої світової змушує їх переглянути свою роль», – пише The New York Times.

Facebook, Google і Twitter намагаються знайти баланс, коли тиснуть на цензуру чи то у В’єтнамі, чи в Росії, тоді як Apple співпрацює з державним партнером для зберігання даних клієнтів у Китаї, до яких влада має доступ. Intel і Nvidia продають мікросхеми через торговельних посередників у Китаї, що дозволяє владі купувати їх для компʼютерів, що забезпечують спостереження.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні