Категорія
Новини
Дата

Новий Boeing та 4219 рейсів. Як працює авіакомпанія SkyUp під час війни

2 хв читання

З початку війни літаки української авіакомпанії SkyUp виконали 4219 рейсів та перевезли 619 527 пасажирів за 227 напрямками, йдеться у пресрелізі авіаперевізника. У перші місяці війни компанія перевезла близько 112 т гуманітарного вантажу.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • В лютому SkyUp запропонувала міжнародній авіаспільноті взяти її літаки у мокрий лізинг. Завдяки компаніям, які відгукнулися на цю пропозицію, компанія почала поступово відновлювати діяльність. За цей період SkyUp уклала контракти на умовах мокрого лізингу з дев’ятьма компаніями, з п’ятьма з яких продовжує співпрацювати.
  • Компанія також зазначила, що особливу увагу приділяє безпеці польотів. За 2022 рік інспекторами SAFA було здійснено 22 інспекції рейсів SkyUp Airlines у різних аеропортах. На сьогодні рейтинг показника SAFA в SkyUp становить 0,3, що свідчить про високий рівень відповідності стандартам та забезпечення безпеки польотів. 
  • Крім того, компанія заявляє, що успішно проходить аудити авіакомпаній-партнерів, які орендують літаки на умовах мокрого лізингу. Два місяці тому SkyUp отримала TCO Швейцарії: пройшла аудит та отримала підтвердження відповідності стандартам Швейцарії з авіаційної безпеки.
  • У серпні авіапарк SkyUp Airlines поповнився середньомагістральним Boeing 737-800 на 189 місць з реєстраційним номером UR- SQM. Таким чином, на сьогодні флот компанії складається вже з двох Boeing 737-700 та десяти Boeing 737-800.
  • У турецькій Анталії SkyUp відкрив лінійну станцію з техобслуговування повітряних суден Sky-Stream. Усього в команді Sky-Stream на сьогодні 41 співробітник. Станція вже обслуговує 4 літаки SkyUp, до яких восени додадуться ще два.
  • Загалом, станом на 31 серпня, близько 80% співробітників SkyUp частково або на повний робочий день залучені до роботи.
  • SkyUp продовжує пошук партнерів, які готові співпрацювати на умовах мокрого лізингу. Літаки SkyUp Airlines доступні для польотів в будь-якій частині світу, окрім РФ, Білорусі та територій, де ведуться бойові дії.
  • Компанія також шукає партнерів-туроператорів Польщі, Чехії, Словаччини, Румунії та країн Балтії для виконання чартерних рейсів сезону зими 2022-2023 та літа 2023. 

Контекст

24 лютого пілотам літака SkyUp Airlines забракло 20 хвилин, щоб вивезти останній літак цієї компанії з України. Закрили небо, почалася війна. Інші 10 літаків SkyUp встигла перевезти в Європу (ще чотири судна змусили віддати лізингодавці).

Авіакомпанія знайшла роботу для своїх восьми літаків. Вони виконують рейси до 52 аеропортів, більшість – у межах Європи. З кінця квітня компанія передала їх у так званий мокрий лізинг іншим авіакомпаніям, розповіла комерційний директор SkyUp Людмила Слободянюк. Клієнти – Air Moldova, Smartwings, Corendon Airlines, Freebird Airlines, Wizz Air. Крім того, SkyUp Airlines перевозить туристів туроператора Join UP! Baltics, який також належить Альбам. 

Європейський авіаринок переживає бум. Європа зняла ковідні обмеження, як результат – трафік у травні 2022-го був у чотири рази більшим за показник минулого року. Великі авіахаби не справляються з навантаженням. Будь-хто, в кого є літаки, може знайти зараз роботу для перевезень, каже колишній керівник Державіаслужби Денис Антонюк.

Щоб вижити, SkyUp планує відкрити в ЄС авіакомпанію. На першому етапі вона виконуватиме чартерні рейси для європейських туроператорів.

Другий етап – з кінця березня 2023 року, коли в авіації починається літній сезон, SkyUp хоче запустити регулярні рейси з країн ЄС. «Буде реалізовано давно запланований стратегічний намір – створення повноцінної європейської авіакомпанії, яка оперуватиме в ЄС», – каже Слободянюк. Європейський SkyUp виконуватиме основну частину рейсів за межі ЄС і, як тільки це стане можливим, до України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд