Nvidia представила процесор нового покоління Blackwell для ШІ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Nvidia представила процесор нового покоління Blackwell для ШІ

Getty Images

Nvidia представила свої новітні, потужніші чипи штучного інтелекту, прагнучи розширити своє домінування у галузі, пише Financial Times. Генеральний директор Дженсен Хуанг заявив, що графічні процесори Nvidia Blackwell значно збільшать обчислювальну потужність при роботі з великими мовними моделями.

Ключові факти

  • Графічний процесор Blackwell має 208 млрд транзисторів у порівнянні з 80 млрд в минулорічному H100, що відображає його збільшену потужність.
  • Хуанг сказав, що чип вдвічі потужніший, коли справа доходить до навчання моделей ШІ, ніж нинішнє покоління графічних процесорів, і в пʼять разів перевершує їх можливості, коли справа доходить швидкості, з якою моделі ШІ, такі як ChatGPT можуть відповідати на запити.
  • Хуанг сказав, що «суперчип» Nvidia GB200 обʼєднає два графічні процесори Blackwell з центральним процесором компанії Grace, що сприятиме розвитку генеративного штучного інтелекту.
  • Те, що керівник Nvidia збирався анонсувати чіпи Blackwell під час своєї презентації, було одним з секретів, що ретельно охороняються в Кремнієвій долині, і презентація мало чим струсила інвесторів. Ринкова капіталізація Nvidia зросла до $2,2 трлн, обігнавши Google і Amazon і ставши третьою за вартістю компанією у світі після Microsoft і Apple, проте її акції після закриття торгів після цієї події трохи знизилися.
  • Щоб закріпитися як основний постачальник чіпів штучного інтелекту, Nvidia також доповнює своє програмне забезпечення інструментами, що допомагають створювати програми штучного інтелекту, що працюють на цих чипах.

Контекст

Чипи Nvidia стали тим товаром, який підтримав революцію в галузі генеративного штучного інтелекту, а стрімке зростання акцій компанії сприяло зростанню цін на акції по всьому світу.

Компанії, у тому числі OpenAI, підтримувана Microsoft, та інші організації витратили мільярди доларів на придбання чипів Nvidia, які пропонують обчислювальну потужність, що лежить в основі технології генеративного штучного інтелекту, яка може створювати людиноподібний текст, відео та код за лічені секунди.

У той же час Google, Amazon і Microsoft прагнуть розробити власні чипи генеративного штучного інтелекту, намагаючись зменшити свою залежність від Nvidia і більш тісно привʼязати клієнтів до їх власних апаратних та програмних систем.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні