Категорія
Новини
Дата

Оборонний фонд D3 Еріка Шмідта цьогоріч інвестував у сім стартапів і зробив одну повторну інвестицію

1 хв читання

Фонд інвестицій в оборонні стартапи D3, серед партнерів якого колишній CEO Google Ерік Шмідт, з початку 2024-го інвестував у сім стартапів і зробив одну повторну інвестицію у стартап Swarmer. Про це в інтерв’ю Forbes розповів партнер фонду Антон Верховодов.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Ключові факти 

  • Фонд проінвестував у 14 стартапів, більшість із них – українські команди, каже Верховодов. 
  • Розширити фонд з $19 млн до $30 млн D3 поки не вдалося. «Ми ще працюємо над цим. Потенційні інвестори з пенсійних і державних суверенних фондів із пересторогою ставляться до чистого MillTech – їх цікавлять технології подвійного призначення», – пояснює партнер фонду. 
  • Розширення фонду D3 потрібно, щоб збільшити стартовий чек із $125 000, каже Верховодов. За останній час фонд інвестував у дві компанії більшими чеками – у $250 000–300 000, додає він. 
  • Також D3 зробив повторну інвестицію у стартап Swarmer, що розробляє ШІ-рішення для управління роями безпілотників.

Контекст  

Фонд Dare to Defend Democracy (D3) на $19 млн, серед партнерів якого колишній CEO Google Ерік Шмідт, запустився у липні 2023 року. Це був мало не перший фонд, який публічно інвестував в українські оборонні стартапи.  

Метою D3 було до середини літа 2024-го збільшити розмір фонду до $30 млн, казала Forbes у грудні 2023-го керівна партнерка D3 Евелін Бучацький. Станом на грудень 2023-го у портфелі фонду було сім стартапів. До кінця 2023-го фонд розраховував проінвестувати в 10 стартапів і в 2024 році зробити стільки ж інвестицій. 

З моменту запуску D3 галузь Defence Tech поповнилася фондом Nezlamni від засновників сервісу виклику авто Uklon, фінсько-українським Double Tap, німецьким Freedom Fund і Green Flag Ventures американського підприємця Джастіна Зііфа та Дебори Фейрлемб. Також були запущені акселератори Mits і Defence Builder. 

Ключовим гравцем на цьому ринку залишається кластер оборонних технологій Brave1. З початку року він двічі збільшив суму грантів, на які можуть претендувати стартапи. Тепер українські розробники можуть отримати 4 млн грн і 8 млн грн на розвиток оборонних технологій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд