Категорія
Новини
Дата

В Україні запускається акселератор для оборонних стартапів з цільовим розміром $50 млн. Яка сума інвестицій?

В Україні запрацює українсько-американський оборонний акселератор MITS. У його наглядовій раді – колишні чиновники НАТО і фахівці з Lockheed Martin, що виробляє HIMARS. Про це Forbes повідомили в акселераторі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • MITS пропонує стартапам інвестицію у $200 000, з яких $100 000 – у вигляді прямої інвестиції в компанію та $100 000 – у вигляді акселерації від MITS і приватного американського університету American University Kyiv, партнером якого є Arizona State University.
  • Цільовий розмір MITS – $50 млн.
  • Акселератор разом із університетом розробили спеціальну бізнес-програму для оборонних стартапів. Вона складається з двох етапів, що тривають по три місяці кожен. Програма складається з двох навчальних блоків: розвиток бізнес-мислення та практика.
  • У фокусі акселератора – команди, які вже мають працюючий MVP або максимально наближені до робочого продукту.
  • Пріоритетні напрями: наземні роботизовані системи; наземні, морські та повітряні безпілотники; РЕБ; засоби звʼязку; військовий транспорт; мінування та розмінування; софт та ШІ; боєприпаси та екіпірування.
  • Перша група на акселерацію може подати заявки до 14 березня.

Контекст

Засновниками акселератора є група американських інвесторів на чолі з Перрі Бойлом, колишнім членом виконавчого комітету Point 72, LP, однієї з провідних світових компаній з управління інвестиціями.

Співголови наглядової ради – колишній стратегічний радник міністра оборони США та генсекретаря НАТО Філіп Карбер, ексзаступник помічника генсекретаря НАТО з питань оборонних інвестицій Ернест Герольд.

До правління входять співзасновник ACME General Corp. Девід Бонфілі, ексрегіональний директор з розвитку міжнародного бізнесу в Lockheed MartinМонік Браун, співзасновник обʼєднання учасників технологічної екосистеми UATechosystem Антон Мельник. У якості едвайзера — військова волонтерка Аліна Ловчиновська.

З липня 2023 року в Україні запрацював фонд Dare to Defend Democracy (D3), серед партнерів якого eксCEO Google Ерік Шмідт. Досі це був єдиний публічний приватний фонд, який інвестує в українські оборонні стартапи.

Загалом в Україні є три фонди, що інвестують у дефенс, казала в інтерв’ю Forbes керуюча партнерка D3 Venture Capital Евелін Бучацький. 

З чотирьох інвесторів у новий фонд Шмідт інвестував найбільше – $10 млн із $19 млн, писав The Washington Post. Імена партнерів фонду Бучацький не розголошує.

D3 Venture Capital уже профінансував сім українських стартапів на загальну суму $875 000. Інвестиції отримали Zvook, Frontline, Swarmer, Drone Space, Ailand Systems, HighCat, Tytan.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні