Категорія
Новини
Дата

Фонд співзасновників Uklon «Незламні» інвестував у розробника дронів-саперів Ailand Systems. Що це за компанія

2 хв читання

Основний продукт Ailand Systems – автономний БПЛА для виявлення мін та інших вибухонебезпечних предметів ST1. Наразі розробник готує його до державної сертифікації, про це Forbes Ukraine розповіли нові інвестори компанії.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Фонд «Незламні» оголосив про $200 000 інвестицій в Ailand Systems. Це друга публічна угода орієнтованого на українські defence-tech стартапи фонду, який у червні 2024-го запустили засновники сервісу Uklon.
  • Загалом заснований у 2020-му Ailand Systems залучив понад $465 000. Раніше стартап отримав $125 000 від мілітарного фонду D3 Еріка Шмідта, а також грантових програм Google for Startups, Українського фонду стартапів та оборонного кластера Brave1.
  • Оцінка компанії у поточному раунді не розголошується.

Контекст

Ailand Systems – чотирирічний стартап українського айтівця Дмитра Тітова. До того як зайнятися виробництвом дронів, він був CTO американського стартапу Mettle, що розробляв плагіни для різних інструментів компанії Adobe. У червні 2017-го Adobe зрештою поглинула компанію та її технологію SkyBox, щоб інтегрувати у свої продукти.

Початково Ailand Systems фокусувався на аграрному напрямі. Перший продукт компанії Тітова – електричний ШІ-квадрокоптер RT1 Debugger. Він вміє виявляти і ловити комах, наприклад, шкідників на полях. Проте з початком повномасштабного російського вторгнення стартап переосмислив свої розробки і підлаштував технології під пошук мін.

«Ми сподіваємося, що наше рішення дасть змогу ефективніше та безпечніше обстежувати великі потенційно забруднені площі для їх якнайшвидшого повернення назад у сільськогосподарське використання», – каже Тітов. Його дрон ST1 працює як автономний дистанційний міношукач для гуманітарного розмінування.

За допомогою вбудованих сенсорів він може «бачити» наземні міни та артилерійські снаряди на поверхні землі, а також виявляти підземні міни на глибині. Розробники заявляють, що ST1 оцінює положення вибухонебезпечних предметів із точністю до 10 см, може складати інтерактивні карти мінних полів і працює вчетверо швидше за саперів зі співставною точністю.

У 2023-му українська юрособа Ailand Systems отримала трохи більше 1 млн грн, свідчать дані YouControl. Наразі стартап готує ST1 до державної сертифікації. Залучені від «Незламних» кошти засновник планує витратити на вдосконалення технології та розвиток виробництва.

Влітку 2023 року засновники українського сервісу Uklon – Дмитро Дубровський, Вікторія Дубровська, Сергій Смусь та Віталій Дятленко – вирішили відійти від операційного управління і перейшли до ради директорів. Новим CEO компанії став Сергій Гришков. На початку червня 2024-го фаундери оголосили, що запустили «Незламні» – венчурний фонд на $2 млн, що інвестує в українські оборонні стартапи на посівній стадії. Першим проєктом у портфелі фонду став Buntar Aerospace – ще один «випускник» D3, розробник розвідувальних ШІ-дронів, якого створили Іван Каунов і Катерина Безсудна.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд