Зростання обсягів інвестицій у вертикальні ферми, які передбачають багатоярусне розміщення насаджень, 2020 року збільшилося удвічі. Цьому сприяють перебої поставок продуктів через COVID-19, пише Reuters.
Ключові факти
- Міністерство сільського господарства США (USDA) зазначає, що міське сільське господарство підвищує продовольчу безпеку в умовах обмежених світових запасів. Це також повʼязано з почастішанням лісових пожеж та інших погодних катаклізмів.
- Також на зростання інвестицій у багатоповерхові вертикальні ферми впливає глобальна стурбованість зміною клімату.
- 2020 року інвестиції у всьому світі у вертикальні ферми склали $394 млн, зазначає керівниця досліджень AgFunder Луїза Бервуд-Тейлор. Таким чином, середній обсяг інвестицій збільшився вдвічі.
- У найближчі три–пʼять років очікується зростання інвестицій, зазначає директор з корпоративних фінансів інвестиційного банку KPMG Джо Кротті. Цьому сприяли перебої з поставками харчових продуктів через COVID-19.
Контекст
Вертикальні ферми вирощують листову зелень у приміщеннях із багатоярусними полицями. Це відбувається за допомогою штучного освітлення, контролю температури й системи вирощування з мінімальною кількістю води в ґрунті. На відміну від виробництва на великих ділянках землі в традиційному сільському господарстві.
Обсяг виробництва овочів, що вирощуються на вертикальних фермах або в теплицях у США, 2019 року склав $790 млн, що на 50% більше, ніж у 2014 році.
Науковий співробітник некомерційної організації The Land Institute Стен Кокс скептично ставиться до широкого розповсюдження вертикальних ферм. За його словами, ціна на них вища через потребу компенсувати більш значні витрати на електроенергію для освітлення та контролю температури.
За оцінками Bugbee, вертикальні ферми використовують у 10 разів більше енергії для виробництва продуктів харчування, ніж ферми на відкритому повітрі, навіть з урахуванням палива для перевезення звичайних продуктів.
Водночас оператор однієї з найбільших вертикальних ферм у світі AeroFarms зазначає, що порівнювати затрати на використану енергію із затратами на сільське господарство на відкритому повітрі не варто. За словами генерального директора компанії Девіда Розенберга, сільгосппродукція, яку доставляють на великі відстані, має значно вищий рівень псування, окрім того, багато ферм, які вирощують овочі на відкритому повітрі, використовують поливну воду й пестициди.
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.