Категорія
Новини
Дата

Обсяг непрацюючих кредитів у першому кварталі скоротився на 2 млрд грн – НБУ

Частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі на 1 квітня становила 36,1%, що на 1,3 відсоткових пункта нижче показника на 1 січня, повідомила пресслужба НБУ.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Обсяг непрацюючих кредитів за січень-березень скоротився на 2 млрд грн – до 420,3 млрд грн переважно внаслідок списання непрацюючих роздрібних кредитів банками з українським приватним капіталом.
  • Ключовий фактор скорочення частки NPL – зростання працюючого кредитного портфеля, який протягом першого кварталу зріс на 34,6 млрд грн, або на 3,1%. 
  • Витрати банків на відрахування в резерви під кредити залишаються низькими, а рівень дефолтів – знижується. 
  • За даними НБУ, портфель чистих гривневих корпоративних кредитів зростає три квартали поспіль, зокрема поза межами державних програм, завдяки пожвавленню попиту на гривневі кредити внаслідок відновлення бізнес-активності. Зростають роздрібні незабезпечені споживчі та іпотечні позики.

Контекст

До повномасштабного вторгнення РФ частка непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках стало скорочувалася з 2018 року (з 55% до 27% станом на 1 березня 2022 року).

Станом на 1 січня 2024 року частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі становила 37,4%, що на 0,8 відсоткових пункта нижче показника на 1 січня 2023 року. Обсяг непрацюючих кредитів за рік скоротився на 9,7 млрд грн – до 422,4 млрд грн.

Попри активну роботу банків із врегулювання непрацюючих кредитів, їхня частка залишається досить високою. Вагомою причиною цього є повномасштабна війна, яка зумовила нову хвилю дефолтів клієнтів, зазначив НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні