Категорія
Новини
Дата

Очільнику АМКУ Кириленку повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 56 млн грн

1 хв читання

У середу, 14 серпня, детективи НАБУ повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 56,2 млн грн та декларуванні недостовірної інформації чинному очільнику державного органу зі спеціальним статусом, повідомляє САП. За даними Центру протидії корупції, йдеться про ексголову Донецької ОВА, нинішнього керівника Антимонопольного комітету України (АМКУ) Павла Кириленка.

АМКУ посідає важливе місце у владній вертикалі. Комітет може розглядати як справи компаній бізнесменів із рейтингу найбагатших Forbes, так і кейси середнього та малого бізнесу.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За версією слідства, у 2020–2023 роках чиновник, обіймаючи посаду керівника обласної державної адміністрації, набув 21 об’єкт нерухомого майна та люксовий автомобіль шляхом реєстрації права власності на родичів своєї дружини.
  • Серед набутого посадовцем майна: сім квартир у містах Києві та Ужгороді загальною площею 688,5 кв. м; будинок на понад 220 кв. м та дві земельні ділянки під Києвом; два гаражних бокси; шість машино-місць; три нежитлових приміщення загальною площею понад 190 кв. м та автомобіль «ВМW Х3».
  • Загальна вартість активів склала 61,7 млн грн. За даними САП, законні доходи чиновника та членів його родини не дозволяли здійснити таких покупок.
  • Прокурори стверджують, що для приховання факту незаконного збагачення посадовець не зазначив відомості про набуте майно в деклараціях за 2020, 2021, 2022 та 2023 роки.
Очільнику АМКУ Кириленку повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 56 млн грн /Фото 1

Фото: НАБУ, САП

Очільнику АМКУ Кириленку повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 56 млн грн /Фото 2

Фото: НАБУ, САП

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Приводом для розслідування САП та НАБУ стало оприлюднення журналістського розслідування «Радіо Свобода». У ньому йшлося про те, що родина Кириленка «обросла» елітним майном на 70 млн грн під час війни. Зокрема, апартаментами, земельними ділянками, будинком, офісами, автівками та паркомісцями.

Призначення головою АМКУ Павла Кириленка у вересні 2023 року стало несподіванкою для депутатів, бізнесу та навіть для нього самого. Понад 10 років Кириленко будував карʼєру в органах прокуратури, а останні чотири роки – очолював Донецьку обласну державну адміністрацію.

22 березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розпочали кримінальне провадження щодо Кириленка за статтями «незаконне збагачення» та «декларування недостовірної інформації».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд