Категорія
Свій бізнес
Дата

Forbes Digital

«Якщо перейду в білу зону – опинюся в мінусі». Forbes поговорив із компаніями, які ведуть бізнес «в сіру». Що спонукає їх обходити податки?

3 хв читання

ФОП податки, ПДВ, єдиний податок /ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

Які причини того, що малий і середній бізнес залишаються в тіні? Фото ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

«Не привертати увагу держорганів», – так обґрунтовували непрозорість свого бізнесу деякі кандидати цьогорічного списку Forbes Next250. У списку присутні компанії, що працюють на кількох ФОПах, ТОВ і ФОПах та подібних системах. Чому підприємці не будують бізнес «в білу»? Що спонукає уникати сплачування податків та яких можливостей позбавляє робота на структурі з ФОПів? Четверо власників і директорів малих та середніх компаній погодились розповісти Forbes на умовах анонімності

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

«Коли отримаємо EBITDA 20% – зможемо працювати «в білу» і не померти», – каже на правах анонімності засновник компанії з виробництва металоконструкцій. Через ТОВ і три ФОПи за 2023-й підприємство отримало виторг 9 млн грн, майже стільки ж надійшло неоподатковано в готівці, додає він. Єдиний спосіб наростити EBITDA, який коливався між 7% і 12%, – експорт. За перший квартал 2024-го продажі до п‘яти країн принесли компанії чверть від усього виторгу, додає він. Чому бізнес побудований на такій схемі? 

На старті не було ідеального фінплану, каже засновник. Досвід у проєктному менеджменті мотивував у 2020 році відкрити власне виробництво з конкурентними окладами. «Мене дратувало, що робітники підприємств отримують низькі зарплати», – пояснює він. Реалії ринку змусили переосмислити підхід. Вихідна ціна металоконструкцій у $1500–2000 виявилась неконкурентною в Україні, каже засновник. «Перші два роки я дофінансовував підприємство», – говорить він. 

Щоб підтримувати рівень зарплат у 35 000–40 000 грн, доводиться наймати половину з 20 працівників неофіційно. Інша причина – це частково убезпечує їх від мобілізації. «Якщо я зараз перейду в білу зону, знову опинюся в мінусі», – каже підприємець. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд