Категорія
Новини
Дата

Олександра Усика затримували в аеропорту Кракова. Зеленський обурений

2 хв читання

Олександр Усик, український боксер, абсолютний чемпіон світу у надважкій вазі /Getty Images

Олександр Усик, український боксер, абсолютний чемпіон світу у надважкій вазі Фото Getty Images

Українського боксера, абсолютного чемпіона світу у надважкій вазі, Олександра Усика затримували в аеропорту польського Кракова, наразі його вже відпустили, повідомив президент Володимир Зеленський. До аеропорту терміново виїжджав генконсул України, щоб розібратись та висловити протест польській стороні, повідомив Forbes Ukraine речник МЗС Георгій Тихий.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • «Олександра Усика заарештували в аеропорту Кракова. Обставини зʼясовуються», – першим повідомив у Telegram нардеп та член комітету з питань спорту Жан Беленюк. На поширеному Беленюком відео Усика супроводжують у кайданках люди у військовій формі.
  • Причина затримання невідома. «Олександр пізніше все пояснить. Нічого кримінального», – написала в Instagram Stories дружина боксера Катерина Усик.
  • До аеропорту на доручення міністра закордонних справ Андрія Сибіги терміново виїхав генеральний консул України в Кракові, повідомив у коментарі Forbes Ukraine речник МЗС Георгій Тихий. Генконсул має з’ясувати обставини ситуації.
  • «Українська сторона категорично не сприймає продемонстроване на відео ставлення до свого громадянина та чемпіона. Міністр Андрій Сибіга уже звернуся до свого польського колеги з метою негайно вирішити цю ситуацію», – додав він. Сибіга доручив генконсулу висловити протест та обурення таким ставленням.
  • Зеленський поговорив телефоном з Усиком, коли той був затриманий, повідомив пізніше президент у Telegram. Наразі боксера відпустили.
  • «Я був обурений таким ставленням до нашого громадянина й чемпіона», – написав Зеленський. Він доручив Сибізі та голові МВС Ігорю Клименку розібратись в усіх деталях інциденту. 
  • Доповнено. Сам Усик згодом повідомив, що в аеропорту Кракова сталося непорозуміння та подякував українським дипломатам за підтримку.
  • «Друзі, все добре. Сталося непорозуміння, яке швидко вирішилося. Дякую всім, хто хвилювався. Дякую українським дипломатам з підтримку. І респект польським правоохоронцям, які виконують свої обовʼязки незважаючи на зріст, вагу, розмах рук і регалії. Слава Богу за все», – написав він в Instagram.
  • Служба аеропорту відмовляла Олександру Усику і його тренеру Сергію Лапіну сідати на літак через їхній стан «непридатний для подорожі літаком», повідомило ESPN, посилаючись на джерело. Попри намагання Усика пояснити, що з ними все гаразд і вони втомилися після 14-годинної поїздки з Києва, через мовний барʼєр і категоричну позицію боксера їх затримали, зазначило видання.

Контекст

Останніми тижнями між Україною та Польщею спостерігається дипломатичне похолодання. Наприкінці серпня польські політики обурились тим, що тодішній голова МЗС Дмитро Кулеба у відповідь на питання про ексгумацію жертв Волинської трагедії нагадав про операцію «Вісла» із депортації українців, які жили в Польщі. Премʼєр Польщі Дональд Туск заявив, що Україна не вступить до ЄС до розвʼязання історичних питань.

13 вересня була напружена атмосфера на переговорах у Києві між президентом Володимиром Зеленським та головою МЗС Польщі Радославом Сікорським, за даними польського Onet. Зокрема Зеленський нібито звинуватив Польщу у недостатній підтримці України у переговорах про вступ до ЄС, просив надати польські винищувачі МіГ-29, збивати ракети над західними областями України та не повертатись до питання ексгумації жертв Волинської трагедії.

Польща наближається до нової політичної кампанії. У травні 2025-го мають відбутися вибори президента. Історичні питання — традиційно один із електоральних факторів, зокрема, серед консервативних виборців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд