Категорія
Світ
Дата

«Примусити Росію закінчити війну». Головне з пресконференції Володимира Зеленського про війну та план перемоги України

5 хв читання

Володимир Зеленський на пресконференції 27 серпня у Києві /Getty Images

Володимир Зеленський на пресконференції 27 серпня у Києві Фото Getty Images

Президент анонсував план перемоги України для Байдена, Трампа та Гарріс, розповів про Курську операцію, F-16 та українські ракетні розробки. Головне з півторагодинної пресконференції Володимира Зеленського

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Голова держави Володимир Зеленський хоче вже у вересні представити план перемоги України президенту США Джо Байдену та кандидатам у президенти Сполучених Штатів – республіканцю Дональду Трампу та демократці Камалі Гарріс. Амбіція на листопад – провести другий саміт миру. Росія може бути на ньому представлена, але Україна не готова йти на територіальні компроміси.

Президент кілька разів ухилився від відповіді про подальші плани українських військ у Курській області, але відзначив превентивний і політичний ефект операції. І не став оцінювати завдану шкоду українській економіці після наймасштабнішого російського обстрілу 26 серпня.

Forbes Ukraine зібрав головні цитати Зеленського.

Байден, Гарріс і Трамп отримають план перемоги України з чотирьох напрямів

Один із напрямів, частина якого вже зроблена – це Курщина. Другий – стратегічне місце України в безпековій інфраструктурі світу. Третій – потужний пакет примусу Росії до закінчення війни дипломатичним шляхом. Четвертий – економічний. Детально говорити не буду, план підготовлений.

Спочатку представлю цей план президенту США. Від нього залежить успіх – чи дадуть нам те, що в цьому плані. Буде правильно передати цей план також Камалі Гарріс та Дональду Трампу. Не знаємо, хто буде президентом США, а виконати цей план дуже хочеться.

Головний момент – примус Росії закінчити війну. І дуже хочеться – справедливо для України.

Джо Байден та Володимир Зеленський /Офіс Президента України

Джо Байден та Володимир Зеленський Фото Офіс Президента України

Діалог із Путіним – порожній

Весь світ хотів би почути, що Україна придумала план компромісів, як закінчити війну завтра. Але з Путіним не те, що компроміси. З Путіним діалог на сьогодні – порожній, беззмістовний.

Віддати йому 30% нашої землі? Награвати це йому не можна. Курська операція нам сильно допомогла, щоб кількість голосів щодо цієї теми стала менша.

Росія може бути присутньою на другому Саміті миру в листопаді

Три пункти, які розглядались на першому саміті, будуть підготовлені детально. Ми повинні бути готові на листопад. Що стосується представників РФ на другому Саміті миру – це бажання всіх країн. Вони вважають, що таким чином може бути шанс закінчення війни.

Ми підготуємо план. І представники Росії будуть присутні, якщо вони будуть хотіти. Інакше ми можемо втратити на другому саміті велику кількість країн.

Україна не готова обмінювати територію на гарантії безпеки

Ми не готові обмінювати наші території в рамках будь-яких переговорів.

Курська операція дала превентивний ефект для Півночі

Ми мали інформацію щодо створення буферних зон на Харківщині, а потім на Півночі. Не знали конкретики та послідовності, але розуміли, що Сумщина та Чернігівщина можуть бути в планах. Це ми отримували від нашої розвідки та розвідок партнерів. Курська операція вирішила питання неокупації Сумщини та Чернігівщини. І розбила велику кількість [російських] військ, серйозне угруповання.

Наступ на Курщині має політичний ефект

Він почав показувати російському суспільству, що Путіну важливіше захопити місто в Україні, про яке він ніколи не чув, і потішити свої амбіції, ніж захистити свої території.

Я мав розмови із західними лідерами… Глобальний Південь починає бачити, що його амбіція – все ж таки не захист.

Росія втратить у Покровську 50 000–60 000 військових. Україна собі дозволити такого не може

Якщо вони повертаються назад, їх розстрілюють. Я про російську армію. Вони будуть тиснути. Для них це потрібно. Як ситуація з Бахмутом. Вони там покладуть 50 000–60 000 людей.

Не можна просто – ви 100 000 і ми 100 000. У нас була вже така одна операція. Я вважаю, це неправильно. Дуже радий, що главком Сирський так само вважає. Повинні бути хитрощі. Ми не більше Росії.

Покровськ, ЗСУ

ЗСУ на Покровському напрямку

Україна успішно випробувала балістичну ракету

Думав, рано про це говорити, але хотілося б, щоб була оцінка суспільством роботи наших людей на оборонних підприємствах.

Було випробування – позитивне – першої балістичної української ракети. Вітаю наш ОПК. Деталями про цю ракету більше не можу поділитися.

Потрібна допомога від Польщі

Польща виступає важливою частиною цього рішення. Це – збиття ракет над Україною. Принаймні над західною частиною України ракет, які йдуть курсом у бік Польщі.

Потрібна підтримка кількох країн. Польща вагається, щоб бути наодинці з таким рішенням. Вона хоче підтримку інших країн в НАТО. Я думаю, що це би призвело і до позитивного рішення з боку Румунії. Треба працювати, щоб США підтримали це рішення.

Нам потрібні дуже ваші МіГи. Там гарна авіоніка. Ми не будемо витрачати час на тренування наших пілотів. Я піднімав це питання з Дудою, Туском і на всіх рівнях. Поки немає позитивного рішення.

Повертати з полону «азовців» – складно

Є складнощі в поверненні «азовців». Різні причини. Треба, щоб родини знали всі ці виклики і складнощі. Є формат роботи з родинами і робота щодо узгодження списків.

Тепер разом з ГУР над цим працюють СБУ, Лубінець, зовнішня розвідка. Вони погоджують ці списки і ставлять один одному ті питання, які родини або їхні представники ставлять публічно і повинні отримати відповіді.

Україна має повернути 7,5 млн людей. Без примусу

Ніхто не мав такий виклик, як повернути 7,5 млн людей. Міністр фінансів показав 10,8 млн. Якщо ми не повернемо 7,5 і якщо ми не виведемо з тіні всіх платників податків, у нас серйозний виклик. Не тільки в час війни, і після війни. Як це зробити? Як годувати наших пенсіонерів? Це саме так.

І тому нам потрібно повернути доросле населення в Україну. Нам потрібно повернути наших дітей, студентів тощо. Без примусу зробити всі умови, щоб вони хотіли це зробити.

Як вплине арешт Дурова на роботу Telegram в Україні

Не знаю деталей цієї справи. На сьогодні це ніяк не впливає на те, що Telegram працює в Україні. Політика України в таких сенситивних питаннях… Ми тут працюємо як майбутня країна ЄС. Повинні бути діалоги та погодження серед країн ЄС.

Володимир Зеленський /Офіс президента України

Володимир Зеленський Фото Офіс президента України

Україна не підписуватиме з Росією продовження транзиту газу

Договір з Росією ніхто продовжувати не буде. Крапка. Що стосується транзиту газу від інших компаній. Якщо буде продовжуватись запит деяких наших європейських колег, ми всі в ЄС будемо розглядати їх прохання.

Про що говорив старий дід в Азербайджані? Мені невідомо. Не впевнений, що про газ. Думаю, є інші питання.

Про погрози Росії ядерною зброєю

Вони завжди залякують, зокрема ядерною зброєю. Вірити в це чи ні? Вважаю, що Путін надто любить своє життя. Мені здається, він буде триматися за це крісло, свій Кремль і підтримку його суспільства.

Використання ядерної зброї навряд чи підтримує весь світ. Думаю, буде дуже швидка відповідь всього світу. Або ми тоді нічого не розуміємо в світовій безпеці, якщо комусь дозволено використати або навіть думати про використання ядерної зброї.

Татаров і Малюк вбивали окупантів у Києві

Я не хотів це казати. Це знають і США, і всі. Олег Татаров разом із Василем Малюком вбивали чеченців в Україні, в Києві, поки ви тут не були. Замало? Вигнати його, щоб його вбили рускіє?

Про застосування F-16

У рамках цієї величезної атаки ракетної ми з допомогою F-16 збили деякі ракети і дякуємо партнерам за те, що надали нам цей F-16. Цього не досить. У нас їх не багато, і треба ще тренувати пілотів.

Що стосується добровольчого повітряного флоту F-16. Це прекрасна ідея, ми піднімали її з партнерами. Конгресмени з нами на одному боці. Але дозвіл мають дати США. Будемо продовжувати працювати над цим.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд