«Стабільно працюючий бізнес». Ощадбанк визнав кредитний портфель WOG фінансово оздоровленим /прес-служба WOG
Категорія
Новини
Дата

«Стабільно працюючий бізнес». Ощадбанк визнав кредитний портфель WOG фінансово оздоровленим

прес-служба WOG

Державний Ощадбанк припинив визнання кредитного портфеля групи компаній WOG проблемним та перевів клієнта на обслуговування в межах стандартних підходів та політик як «стабільно працюючий бізнес». Про це йдеться у пресрелізі «Ощаду».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Це перше рішення Ощадбанку щодо завершення процедури фінансової реструктуризації для клієнта великого корпоративного бізнесу в рамках імплементації закону «Про фінансову реструктуризацію». 
  • WOG наростив достатній рівень фінансової спроможності для виконання своїх зобов’язань перед банком у межах стандартних підходів та політик, зазначили в банку.
  • В «Ощаді» наголосили, що для WOG це відкриває можливості для розвитку з використанням усіх видів банківських послуг. 
  • «Ми вже ведемо переговори щодо використання нових фінансових інструментів, зокрема документарних операцій», – зазначив Юрій Каціон, заступник голови правління Ощадбанку.

Контекст

У 2018 році Ощадбанк визнав кредитний портфель групи компаній WOG проблемним, але таким, що має перспективи до оздоровлення. На той момент заборгованість групи компаній становила еквівалент $124,5 млн. 

«Фінансова ситуація в компанії була катастрофічною», – розповідав директор Консалтингової групи «А‑95» Сергій Куюн у коментарі Forbes. Пік кризи припав на 2015–2017 роки: революція, війна, фінансова криза, загибель Ігоря Єремеєва… Зарубіжні банки відмовляли у фінансуванні, згадував колишній топменеджер WOG Сергій Корецький. «По борги одномоментно прийшли всі банки та кредитори, – зазначив він. – Ми брали нафтопродукти, де тільки могли, під особисті зобов’язання, з відстрочкою платежу, щоб не зупинити мережу АЗК».

До кінця 2018 року, за словами Корецького, WOG реструктуризувала половину боргового портфеля. «Я вважав, що маю моральне право піти», – каже він. Джерело в групі «Континіум» стверджує, що Івахів болісно сприйняв рішення Корецького. «Компанія була у складній ситуації, його не зрозуміли», – зазначив топменеджер.

Як зазначили в «Ощаді», протягом першої половини 2019 року було проведено процедуру фінансової реструктуризації із залученням незалежного експерта – компанії Deloitte, яка також підтвердила можливість врегулювання боргу на умовах його поступової амортизації та уникнення процедури претензійно-позовної роботи. 

Протягом наступних чотирьох років група компаній погасила частину своїх боргових зобов’язань і продовжує сумлінно дотримуватися часових та фінансових показників співпраці з Ощадбанком у рамках реструктуризації. 

В інтервʼю Forbes керівник WOG Holding Андрій Пивоварський заявляв, що компанія розраховує з 1 січня 2024 року вийти «на такий рівень боргового навантаження, коли компанія зможе розвиватися та оновлюватися». За його словами, до останнього часу у компанії були зв’язані руки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні