«Стабільно працюючий бізнес». Ощадбанк визнав кредитний портфель WOG фінансово оздоровленим /прес-служба WOG
Категорія
Новини
Дата

«Стабільно працюючий бізнес». Ощадбанк визнав кредитний портфель WOG фінансово оздоровленим

2 хв читання

прес-служба WOG

Державний Ощадбанк припинив визнання кредитного портфеля групи компаній WOG проблемним та перевів клієнта на обслуговування в межах стандартних підходів та політик як «стабільно працюючий бізнес». Про це йдеться у пресрелізі «Ощаду».

Ключові факти

  • Це перше рішення Ощадбанку щодо завершення процедури фінансової реструктуризації для клієнта великого корпоративного бізнесу в рамках імплементації закону «Про фінансову реструктуризацію». 
  • WOG наростив достатній рівень фінансової спроможності для виконання своїх зобов’язань перед банком у межах стандартних підходів та політик, зазначили в банку.
  • В «Ощаді» наголосили, що для WOG це відкриває можливості для розвитку з використанням усіх видів банківських послуг. 
  • «Ми вже ведемо переговори щодо використання нових фінансових інструментів, зокрема документарних операцій», – зазначив Юрій Каціон, заступник голови правління Ощадбанку.

Контекст

У 2018 році Ощадбанк визнав кредитний портфель групи компаній WOG проблемним, але таким, що має перспективи до оздоровлення. На той момент заборгованість групи компаній становила еквівалент $124,5 млн. 

«Фінансова ситуація в компанії була катастрофічною», – розповідав директор Консалтингової групи «А‑95» Сергій Куюн у коментарі Forbes. Пік кризи припав на 2015–2017 роки: революція, війна, фінансова криза, загибель Ігоря Єремеєва… Зарубіжні банки відмовляли у фінансуванні, згадував колишній топменеджер WOG Сергій Корецький. «По борги одномоментно прийшли всі банки та кредитори, – зазначив він. – Ми брали нафтопродукти, де тільки могли, під особисті зобов’язання, з відстрочкою платежу, щоб не зупинити мережу АЗК».

До кінця 2018 року, за словами Корецького, WOG реструктуризувала половину боргового портфеля. «Я вважав, що маю моральне право піти», – каже він. Джерело в групі «Континіум» стверджує, що Івахів болісно сприйняв рішення Корецького. «Компанія була у складній ситуації, його не зрозуміли», – зазначив топменеджер.

Як зазначили в «Ощаді», протягом першої половини 2019 року було проведено процедуру фінансової реструктуризації із залученням незалежного експерта – компанії Deloitte, яка також підтвердила можливість врегулювання боргу на умовах його поступової амортизації та уникнення процедури претензійно-позовної роботи. 

Протягом наступних чотирьох років група компаній погасила частину своїх боргових зобов’язань і продовжує сумлінно дотримуватися часових та фінансових показників співпраці з Ощадбанком у рамках реструктуризації. 

В інтервʼю Forbes керівник WOG Holding Андрій Пивоварський заявляв, що компанія розраховує з 1 січня 2024 року вийти «на такий рівень боргового навантаження, коли компанія зможе розвиватися та оновлюватися». За його словами, до останнього часу у компанії були зв’язані руки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні