Категорія
Новини
Дата

«Ощадбанк» чекає на €100 млн від ЄБРР, щоб розпочати приватизацію. Скільки коштує великий держбанк та чи реально його продати

«Ощадбанк» чекає на €100 млн від ЄБРР, щоб розпочати приватизацію. Скільки коштує великий держбанк та чи реально його продати /Getty Images

Getty Images

ЄБРР, найбільший інституційний інвестор України, планує вкласти до €100 млн у державний Ощадбанк. На ухвалення цього рішення пішло п'ять років. Про входження до капіталу банку поки що не йдеться

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Європейський банк реконструкції та розвитку та Ощадбанк підписали мандатний лист, за яким ЄБРР надасть держбанку довгостроковий кредит із можливістю конвертувати його в акції. Це перший конкретний крок до часткової приватизації банку.

ЄБРР почав консультувати «Ощадбанк» щодо побудови корпоративного управління ще в листопаді 2016 року; у травні 2018-го банк заявив про готовність взяти участь у приватизації. Основну роботу з аналізу фінансового стану «Ощадбанку» вже проведено. Тепер сторони запускають процес і планують низку експертиз, зокрема фінансову та юридичну.

Кошти будуть надані на ринкових умовах. Конвертація в капітал буде можлива за умови досягнення банком певних показників. Але терміни Due Diligence, як і умови отримання кредиту та його конвертації в капітал, поки що не визначено. Потенційна частка ЄБРР у капіталі Ощадбанку також невідома, повідомила Forbes пресслужба банку.

Як швидко пройде приватизація, залежить, зокрема, від ухвалення парламентом закону про приєднання «Ощаду» до Фонду гарантування вкладів фізосіб. Депутати ухвалили документ у першому читанні влітку 2021 року та планують провести друге в листопаді.

Те, що ЄБРР вкладе до €100 млн, – головна новина угоди, що готується. Це еквівалент 15% власного капіталу банку, який, згідно даних НБУ, дорівнює близько 680 млн євро. Але цей орієнтир не гарантує, що ЄБРР стане власником саме 15% акцій.

Останні угоди щодо купівлі українських банків свідчать про різну оцінку їхньої вартості. Параметри можливої угоди IFC з Укргазбанком свідчать про оцінку в 0,55% капіталу. Приватні банки оцінюються дорожче: в операціях щодо Юнекс Банку та БТА Банку покупці заплатили еквівалент одного капіталу.

Виходячи з цього, Ощадбанк може коштувати від €370 млн до €680 млн, а потенційна частка ЄБРР – 15-27%. Орієнтир у €100 млн говорить про попередню оцінку вартості «Ощаду» приблизно в €400–500 млн, вважає Євген Дубогриз, експерт CASE Україна та ексзаступник директора департаменту фінстабільності НБУ. Це означає, що ЄБРР може претендувати на пакет акцій 20–25%. Процедура конвертації кредиту в капітал, на думку Дубогриза, може тривати щонайменше рік.

До 2025-го, згідно зі стратегією уряду, частка держави в банківському секторі має скоротитися з 60% до 25%. Угода ЄБРР та «Ощадбанку» – другий у нинішньому році крок у цьому напрямку. У січні про схожу структуру домовилися «Укргазбанк» та IFC: €30 млн кредиту та потенційна конвертація у 20% капіталу банку. І ЄБРР та IFC не беруть на себе зобов'язань щодо обміну кредитів на акції українських держбанків і уникають конкретних термінів. «Це залежатиме від оцінки капіталу «Ощадбанку» на момент конвертації та оптимальної стратегії подальшої приватизації банку», – каже пресслужба ЄБРР.

Стратегія IFC у випадку з «Укргазом» – тимчасове входження до капіталу. Після цього корпорація має намір знайти банку ринкового покупця.

ЄБРР – найбільший інституційний інвестор України. Банк інвестував €15 млрд у 505 проектів. Він володіє частками в «Укрсиббанку» на 40%, «Райффайзен Банку» – на 30%.

Чи зацікавить «Ощадбанк» приватних інвесторів? «Це завжди питання ціни», – каже Михайло Демків, фінансовий аналітик групи ICU. За його словами, у Польщі та Угорщині акції аналогів «Ощада» – PKO Bank Polski та OTP – торгуються з мультиплікаторами від 1,4 до 2 до капіталу. «Втім, Ощадбанк» навряд чи першим з українських банків вийде на IPO», – каже він.

«Ощадбанк» – другий за величиною банк України після «ПриватБанку» (активи «Ощаду» на 1 вересня склали 230 млрд грн). Він володіє найбільшою мережею з 1679 відділень і посідає друге місце за кількістю активних карток клієнтів (понад 6 млн). Але основні доходи банку приносять не клієнтські операції, а надходження від цінних паперів: майже 7 млрд грн, або 30% від усіх доходів. Третина активів держбанку становлять ОВДП – близько 84 млрд грн.

Частка непрацюючих кредитів у портфелі «Ощаду», за даними НБУ, – 34%. На початку року цей показник становив 51%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні