Категорія
Новини
Дата

«Ощадбанк» чекає на €100 млн від ЄБРР, щоб розпочати приватизацію. Скільки коштує великий держбанк та чи реально його продати

2 хв читання

«Ощадбанк» чекає на €100 млн від ЄБРР, щоб розпочати приватизацію. Скільки коштує великий держбанк та чи реально його продати /Getty Images

Getty Images

ЄБРР, найбільший інституційний інвестор України, планує вкласти до €100 млн у державний Ощадбанк. На ухвалення цього рішення пішло п'ять років. Про входження до капіталу банку поки що не йдеться

Європейський банк реконструкції та розвитку та Ощадбанк підписали мандатний лист, за яким ЄБРР надасть держбанку довгостроковий кредит із можливістю конвертувати його в акції. Це перший конкретний крок до часткової приватизації банку.

ЄБРР почав консультувати «Ощадбанк» щодо побудови корпоративного управління ще в листопаді 2016 року; у травні 2018-го банк заявив про готовність взяти участь у приватизації. Основну роботу з аналізу фінансового стану «Ощадбанку» вже проведено. Тепер сторони запускають процес і планують низку експертиз, зокрема фінансову та юридичну.

Кошти будуть надані на ринкових умовах. Конвертація в капітал буде можлива за умови досягнення банком певних показників. Але терміни Due Diligence, як і умови отримання кредиту та його конвертації в капітал, поки що не визначено. Потенційна частка ЄБРР у капіталі Ощадбанку також невідома, повідомила Forbes пресслужба банку.

Як швидко пройде приватизація, залежить, зокрема, від ухвалення парламентом закону про приєднання «Ощаду» до Фонду гарантування вкладів фізосіб. Депутати ухвалили документ у першому читанні влітку 2021 року та планують провести друге в листопаді.

Те, що ЄБРР вкладе до €100 млн, – головна новина угоди, що готується. Це еквівалент 15% власного капіталу банку, який, згідно даних НБУ, дорівнює близько 680 млн євро. Але цей орієнтир не гарантує, що ЄБРР стане власником саме 15% акцій.

Останні угоди щодо купівлі українських банків свідчать про різну оцінку їхньої вартості. Параметри можливої угоди IFC з Укргазбанком свідчать про оцінку в 0,55% капіталу. Приватні банки оцінюються дорожче: в операціях щодо Юнекс Банку та БТА Банку покупці заплатили еквівалент одного капіталу.

Виходячи з цього, Ощадбанк може коштувати від €370 млн до €680 млн, а потенційна частка ЄБРР – 15-27%. Орієнтир у €100 млн говорить про попередню оцінку вартості «Ощаду» приблизно в €400–500 млн, вважає Євген Дубогриз, експерт CASE Україна та ексзаступник директора департаменту фінстабільності НБУ. Це означає, що ЄБРР може претендувати на пакет акцій 20–25%. Процедура конвертації кредиту в капітал, на думку Дубогриза, може тривати щонайменше рік.

До 2025-го, згідно зі стратегією уряду, частка держави в банківському секторі має скоротитися з 60% до 25%. Угода ЄБРР та «Ощадбанку» – другий у нинішньому році крок у цьому напрямку. У січні про схожу структуру домовилися «Укргазбанк» та IFC: €30 млн кредиту та потенційна конвертація у 20% капіталу банку. І ЄБРР та IFC не беруть на себе зобов'язань щодо обміну кредитів на акції українських держбанків і уникають конкретних термінів. «Це залежатиме від оцінки капіталу «Ощадбанку» на момент конвертації та оптимальної стратегії подальшої приватизації банку», – каже пресслужба ЄБРР.

Стратегія IFC у випадку з «Укргазом» – тимчасове входження до капіталу. Після цього корпорація має намір знайти банку ринкового покупця.

ЄБРР – найбільший інституційний інвестор України. Банк інвестував €15 млрд у 505 проектів. Він володіє частками в «Укрсиббанку» на 40%, «Райффайзен Банку» – на 30%.

Чи зацікавить «Ощадбанк» приватних інвесторів? «Це завжди питання ціни», – каже Михайло Демків, фінансовий аналітик групи ICU. За його словами, у Польщі та Угорщині акції аналогів «Ощада» – PKO Bank Polski та OTP – торгуються з мультиплікаторами від 1,4 до 2 до капіталу. «Втім, Ощадбанк» навряд чи першим з українських банків вийде на IPO», – каже він.

«Ощадбанк» – другий за величиною банк України після «ПриватБанку» (активи «Ощаду» на 1 вересня склали 230 млрд грн). Він володіє найбільшою мережею з 1679 відділень і посідає друге місце за кількістю активних карток клієнтів (понад 6 млн). Але основні доходи банку приносять не клієнтські операції, а надходження від цінних паперів: майже 7 млрд грн, або 30% від усіх доходів. Третина активів держбанку становлять ОВДП – близько 84 млрд грн.

Частка непрацюючих кредитів у портфелі «Ощаду», за даними НБУ, – 34%. На початку року цей показник становив 51%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні