Категорія
Новини
Дата

Ostchem Фірташа запустив нове виробництво найбільш затребуваного добрива

Ostchem, який об’єднує азотний бізнес Group DF Дмитра Фірташа, запустив на базі ПрАТ «Рівнеазот» новий цех з виробництва карбамідо-аміачної суміші (КАС) потужністю 300 000 т на рік. Проєкт орієнтований на фермерів західних регіонів України, йдеться у пресрелізі Group DF. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У лютому-березні 2024 року було завершено випробування нового виробництва та тестування якості продукції, випущено перші 100 000 КАС, стартували відвантаження продукції фермерам для весняної посівної, зазначила Group DF.
  • «Запуск нового виробництва КАС – наша відповідь на попит з боку аграріїв. Ми збільшуємо виробничі потужності у найбільш затребуваному сегменті добрив з динамікою зростання – понад 15% на рік», – зазначив Сергій Павлючук, керівник виробництва азотного бізнесу Ostchem.
  • Він також наголосив, що нове виробництво повністю відповідає екологічним директивам ЄС. 
  • За словами Павлючука, стратегічні пріоритети Ostchem не змінюються: добрива насамперед надходитимуть українським покупцям.
  • Передбачається, що новий промисловий майданчик буде інтегрований з іншими цехами «Рівнеазоту» та стане частиною загального виробничого циклу. В Ostchem розраховують, що це вплине на собівартість готової продукції та збільшить її конкурентоспроможність.

Контекст

Реалізація інвестиційного етапу проєкту стартувала на початку 2023 року, термін реалізації – 10 місяців. Сума інвестицій та передбачувана окупність проєкту не розголошуються і залежатимуть від цін на газ та конʼюнктури ринку, зазначили в Group DF. 

Запуск виробництва КАС на «Рівнеазоті» – другий етап інвестиційної програми Ostchem. На першому етапі реалізації програми виробництво КАС потужністю 1 млн т було запущено на Черкаському «Азоті».

КАС – рідке добриво, суміш водних розчинів аміачної селітри та карбаміду. Перевагою КАС є можливість його використання у різні фази розвитку рослин. Істотна відмінність КАС – мінімальні непродуктивні втрати азоту після внесення до ґрунту. Вони не перевищують 10%, у той час як при внесенні гранульованих азотних добрив (карбамід, селітра) вони можуть досягати 30-40%.

КАС є одним із найбільш перспективних сегментів на українському ринку азотних добрив. Український ринок на рік споживає близько 850 000 тонн КАС, з яких 280 000 т складає імпорт із таких країн як Польща, Литва, Болгарія, а також неєвропейський імпорт, часто сумнівного походження. За оцінками Group DF, у 2024 році темпи зростання ринку КАС відновляться на довоєнні рівні та становитимуть не менше 15% щорічно.

Обсяг виробництва міндобрив заводів холдингу Ostchem у 2023 році зріс на 19,5% – до 2,1 млн т. Зокрема холдинг подвоїв обсяги виробництва карбамідо-аміачної суміші (КАС).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні