Категорія
Новини
Дата

Падіння доходів, скорочення штату та закриття. Як війна в Україні вплинула на малий та середній бізнес в Росії

Кожна пʼята російська компанія зі сфери малого бізнесу скоротила або відправила у відпустку співробітника на тлі кризи після початку війни РФ проти України. Про це свідчить опитування, проведене сервісом «Актіон Бухгалтерія» на прохання російського Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з його результатами: близько 11% компаній звільнили або відправили до простого менше 10% штату; 6,3% компаній – від 10% до 30% працівників;
  • 2,8% – від 50% до 100%.
  • 37,5% опитаних повідомили, що протягом останнього місяця втрачають виручку і клієнтів, 19% – втрачають постачальників. 
  • У 31,2% компаній виторг із кінця лютого впав на 10-25% від показників попереднього місяця, у 29% виручка – на 25-50%, у 13,7% – більш ніж на 50%, а 3,5% заявили, що призупинили роботу. 
  • Близько 23% компаній кажуть, що їхня виручка не змінилася або зросла. Майже кожна пʼята компанія – 17,5% – вимушено скорочують витрати, 6,7% – змінюють логістику.
  • В опитуванні взяли участь близько 300 представників російського малого та середнього бізнесу (85,6% опитаних – із чисельністю співробітників до 100 осіб) із сфер послуг, оптової та роздрібної торгівлі, виробництва, будівництва та ін. Опитування проводилося з 14 по 22 березня.

Контекст

Тисячі санкцій, втрата сотень іноземних компаній, обвал рубля і удар по фондовому ринку – за чотири тижні війни з Україною Росія не досягла суттєвого військового прогресу, але завдала серйозної шкоди власній економіці. Ефект бачать і російські підприємці, які зіткнулися з катастрофою логістики постачання, і фінансисти, які стали ще більш залежними від дій держави, і звичайні росіяни – у цінниках магазинів та чергах за дефіцитними товарами. Масштаби обвалу економіки РФ покаже більш тривалий період. Докладніше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні