Категорія
Новини
Дата

«Паспорт вакцинації» в Україні планують запустити з 1 липня, – Мінцифри

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що «паспорт вакцинації» планують запустити в Україні з 1 липня. Це має дати змогу щепленим від коронавірусу українцям вільно подорожувати до країн, які визнають такі документи. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Нині працюють над наповненням та дизайном «паспорту вакцинації».
  • Документ буде як паперовим, так і електронним у застосунку «Дія. Документ». 
  • У ньому міститимуться дані про те, коли і яким препаратом була вакцинована людина, чи хворіла вона COVID-19.
  • Дані з майбутнього COVID-сертифікату мають інтегрувати до міжнародних баз.
  • За словами Федорова, Україна однією з перших почала активно працювати з ВООЗ, Євросоюзом та всіма європейськими стандартами. «Ми в першу чергу орієнтуємося на міжнародні процеси, щоб українці мали змогу подорожувати з паспортом», – зазначив він. 

Контекст

Через пандемію COVID-19 уже понад рік діють обмеження на пересування. Аби пожвавити туризм і полегшити пересування людей, країни Європейського Союзу офіційно погодилися випустити COVID-паспорти. Вони сподіваються відкрити можливість подорожувати для туристів цього літа. За словами премʼєрміністра Італії Маріо Драгі, ЄС запровадить «паспорти вакцинації» в другій половині червня. Держави-члени будуть зобов’язані визнавати вакцини, схвалені ЄС. Але країни за бажанням можуть також видавати COVID-паспорти особам, які щеплені, наприклад, російською вакциною Sputnik або китайською Sinovac.

Тим часом із 17 травня Велика Британія скасовує заборону на поїздки за кордон без поважної причини, а також запускає «паспорт вакцинації» для тих, хто зробив обидва щеплення, передає ВВС. Документ дозволяє особам, вакцинованим від коронавірусу, вільно подорожувати до країн, які визнають такі паспорти. Першим у світі цифровий сертифікат щеплення від COVID-19 для своїх громадян, які планують закордонні поїздки, запустив Китай.

Всесвітня організація охорони здоровʼя виступає проти паспорта COVID-вакцинації. В організації вважають, що запровадження паспорта вакцинації може бути несправедливим щодо осіб, які не можуть бути вакциновані з певних причин. А такий документ лише дасть можливість «несправедливості ще більше вкоренитися в системі».

Важливі цифри

Станом на 17 травня в Україні від COVID-19 вакцинувалися 940 158 осіб. Із них дві дози отримали 18 394 осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні