Категорія
Новини
Дата

Переводити годинники в Україні з 2025 року більше не будуть. Парламент ухвалив законопроєкт про обчислення часу

1 хв читання

Верховна Рада 16 липня ухвалила в цілому законопроєкт про обчислення часу, який передбачає скасування в Україні переходу з літнього на зимовий час і навпаки. Документ підтримав 261 народний депутат, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Обчислення часу на території України здійснюватиметься за єдиним київським часом – другим часовим поясом у шкалі Всесвітнього координованого часу UTC+2, йдеться у пояснювальній записці.
  • Після набрання чинності законом сезонного переходу часу на території України більше не здійснюватимуть.
  • В останню неділю жовтня 2024 року (27 жовтня) українці востаннє переведуть стрілки годинників на годину назад. У 2025 році і надалі на літній час переходити не буде потрібно.
  • За часом Україна синхронізується на літній період із країнами Європи – від Іспанії до Польщі.
  • Зараз: Москва – взимку одна година різниці, влітку немає; Берлін – завжди одна година різниці.
  • Після скасування: Москва – завжди одна година різниці; Берлін – взимку одна година різниці, влітку немає.

Контекст

Законопроєкт №4201 було зареєстровано у Верховній Раді 9 жовтня 2020 року. Ініціатор документа – голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. У березні 2021 року депутати схвалили законопроєкт за основу, але згодом його відправили на повторне друге читання.

Зимовий та літній час в Україні офіційно запровадили ще в 1981 році нібито для економії електроенергії. Згодом переведення годинника двічі на рік здійснювалось згідно з постановою Кабміну №509 від 13 травня 1996 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд